page contents Книжен ъгъл: Донка Петрунова по стъпките на Агата Кристи с "Ръкописът на мръсните тайни”
Предоставено от Blogger.

Донка Петрунова по стъпките на Агата Кристи с "Ръкописът на мръсните тайни”

7.11.11

На 9 ноември 2011 г. известната дама на българската криминална литература Донка Петрунова празнува юбилей, а на книжния пазар се появи нейният роман „Ръкописът на мръсните тайни”. Той е отличен със специалната награда на организирания от издателство "Ера" национален конкурс „По стъпките на Агата Кристи”.

„Ръкописът на мръсните тайни”

Мемоарите на световноизвестната фотографка Софи Бонапарт пазят скандални тайни. Най-безобидната от тях е българският й произход... Разкритията, които биха последвали публикуването на ръкописа, всяват страх у богати, влиятелни и безскрупулни мъже. Те са готови на всичко, за да го унищожат. Решението на Софи да разкаже историята на своя живот води след себе си серия сензационни убийства, а офисът на престижно издателство е опожарен.


По време на разследването инспектор Радой Друмев се натъква на странни връзки и зависимости в България. „Горещият” случай се оказва много по-скандален, отколкото инспекторът предполага, а единственият му избор е да подходи нестандартно.

Разплитайки методично и безкомпромисно кълбото от минали и настоящи интриги, той се сблъсква с хора, движещи задкулисно лостовете на властта, с висши духовници и политици с успешен тъмен бизнес.

„Ръкописът на мръсните тайни” грабва читателя с интересните обрати на криминалната интрига. Острото перо на Донка Петрунова прави безмилостен разрез на съвременното българско общество и ни убеждава, че когато грешките на миналото остават непрочетени, те неминуемо покваряват настоящето.

Под прикритие в Сливенския затвор

В началото на осемдесетте години на XX век Петрунова реализира своето първо сериозно журналистическо проучване. Темата на разследването й е нарастването на престъпността сред жените. Тя успява да влезе под прикритие в Сливенския женски затвор и е първият цивилен човек у нас, успял да проникне там, без да е извършил престъпление. Разкритията си тя описва в „Сивият дом”, определена от читателите на в. АБВ за най-добрата публицистична книга на 1986 г.

Донка Петрунова прониква и в Клиниката за алкохолизъм и наркомании в Суходол. Там тя се внедрява като пациентка, а събраните впечатления споделя в книгата „Фатални отклонения”.

Петрунова първа от българските писатели започва да пише за мафията. Още в началните стъпки на демократичните промени у нас тя съзира нейното зараждане, въпреки че то е отричано от високопоставени фигури в държавата. На тази тема е посветена трилогията й „Мафиотски романс”. Авторката проследява етапите на развитие и срастването на организираната престъпност с властта. С право мнозина критици я определят като летописец на прехода.

Голяма част от романите на Донка Петрунова са посветени на тъмната страна на индивида. В процеса на разкриването на престъпника авторката извежда на преден план причините, довели до престъплението. Тя прави едно сериозно и изчерпателно проучване на промените в морала и манталитета.

Завладяващата интрига в романите й позволява да се проникне дълбоко в психиката на съвременния човек и ясно да се откроят обществените явления. Петрунова влиза смело и зад кулисите на политическия живот, умело намира типа герой, който е актуален в момента – било политик, било шоумен или чиновник от висшата йерархия...

Авторка е на радиопиеси и сценарии на документални филми. По неин сценарий е заснет филмът „Каре от праведници”. Тогавашният „Художествен съвет на Киностудия „Бояна” го спира от прожектиране, а след това лентата изчезва безследно.

Наградите

Донка Петрунова е родена в София. Завършила е Селскостопанска академия. Специализирала е журналистика. Работила е в сп. „Жената днес” и вестниците „Кооперативно село” и „Земеделско знаме”. Тя е член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Световната асоциация на писателите криминалисти.

Донка Петрунова е носител на орден „Кирил и Методий” ІІ ст., Почетна грамота за „Принос към българската култура”, отличието на СБЖ „Златното перо”, Голямата награда за литература на Академията на МВР. Отличена е със специалната награда на Международния конкурс за криминален разказ „Атанас Мандаджиев”, както и с годишната награда на критиката за „Най-добър роман”. През 2008 г. книгата „Бели рози в черна ваза” е отличен с „Голямата награда” на Съюза на Българските писатели.

Донка Петрунова е носителка на специалната награда на Националния конкурс „По стъпките на Агата Кристи”. Нейното творчество е признато като своеобразна борба срещу престъпността и е отличено с „Кортик за особени заслуги” от МВР и със специалната статуетка на Темида от Министерството на правосъдието.