page contents Книжен ъгъл: "Матилда" води в "Читателската щафета с героите на Роалд Дал"
Предоставено от Blogger.

"Матилда" води в "Читателската щафета с героите на Роалд Дал"

16.11.11

Близо 100 деца от цялата страна вече са се включили в в националната кампания за насърчаване на четенето “Читателска щафета с героите на Роалд Дал”, в която в рамките на три месеца малките участници трябва да прочетат поне три книги на разказвач №1. Инициативата, която започна на 13-и септември, световният ден на Роалд Дал, е организирана от сайта за книги и четене “Аз чета” и цели да мотивира децата от началния курс да четат повече и за удоволствие.

За два месеца ученици на възраст 7-13 години са прочели за читателското предизвикателство общо 243 книги на обичания детски писател.
Всички те са изтеглили специалната форма за участие от сайта на играта www.roalddahl.azcheta.com, попълнили са необходимите данни, задължително са я удостоверили с подпис на родител, учител или библиотекар, след което са я изпратили на посочения в правилата адрес. Малчуганите, които все още не са пратили своите форми за участие, могат да го направят до 9-ти декември 2011 г.

До момента най-четената книга от книжните щафетници е „Матилда“, присъстваща в 51 формуляра за участие, следвана от „Семейство Тъпашки“ с 39 прочита и “Чарли и шоколадовата фабрика“ с 38. Към момента най-много са изпратените писма от София, следвани плътно от Велинград. Най-често прочитането на книгите е потвърдено от родителите, но се срещат и значителен брой формуляри, заверени от библиотекари и учители.

Първите 500 деца, изпратили своята форма за участие, ще получат специални значки, а в края на играта чрез томбола измежду всички участници ще бъде определен и големият победител, който ще получи подарък-изненада.

„Читателската щафета с героите на Роалд Дал“ ще завърши със специално издание на детския литературен клуб „Аз чета детски книжки“, посветено на книгите на уелския писател с норвежки произход. Всеки малък читател може да се запише за участие и да разкаже каквото си поиска за героите, книгите и четенето.

Амбицията на екипа на “Аз чета” е да развие кампанията в дългосрочна стратегия за стимулиране на четенето сред децата, като осъществява читателски щафета на всеки три месеца с различни детски автори.

“Това е национална кампания за насърчаване на четенето и формиране на читателски навици сред децата от началния курс. Кампанията цели да се достигне не само до децата, които вече могат да четат и са запленени от книгите, но и да спечели онези от тях, които са се сблъскали по неприятен начин с четенето, или пък напълно отказват да се доближат до книгите”, коментира Валентина Стоева, редактор “Детска литература” в сайта “Аз чета” и координатор на кампанията.

Валентина допълва още, че друга цел на кампанията е да се покаже на децата, че книгите могат да бъдат намерени в библиотеките, където може да бъде и забавно, стига да опиташ и да те заведат там.

„Читателска щафета с героите на Роалд Дал“ продължава до 9 декември 2011 г. Всички новини, допълнителна информация за книгите на Роалд Дал, плакати, формуляр за участие и специален читателски дневник на кампанията могат да се открият на официалния й сайт www.roalddahl.azcheta.com.

Детските книги на Роалд Дал от поредицата на "Ентусиаст" са на разположение в книжарница "Книжен Ъгъл"