page contents Книжен ъгъл: Загадъчната Лора Лазар поднася „Чашата на проклятието”
Предоставено от Blogger.

Загадъчната Лора Лазар поднася „Чашата на проклятието”

12.12.11

Победител в националния конкурс
за криминален роман „По стъпките на Агата Кристи”


Лора Лазар е псевдоним, зад който авторката крие истинската си самоличност.  „Чашата на проклятието” (Ера) е първият й издаден роман. Нейната пиеса „Графити” е представяна на театралните сцени в страната, а втората „Мементо” печели поощрителната награда на конкурса на името на театър „София” през 2010 г. Мистериозната дама е историк по образование и творец по душа.

Неделна нощ. Провинциален град. След кратко отсъствие реставраторката Яна Среброва безуспешно се опитва да проникне в собствения си апартамент. Патронът на вратата е подменен, а в жилището й има следи от чужд човек.

Иманярят Игнат Казанджиев изкопава каменна розета със странни знаци върху нея. В същото време от стар гроб е откраднат череп.

На следващата сутрин Яна открива труп на мъж, който притежава ключ от дома й. Колегите й я смятат за мъртва, а вечерта е нападната от непознат, който няколко часа по-късно е убит.

Разследването на двете убийства е възложено на комисар Михаил Донов, известен на всички като Мишената. Те са извършени по един и същи начин – отравяне, а повечето улики водят към Яна. От изчезналия телефон на реставраторката Мишената получава информация къде да намери жертвите. А когато я открива на следващото местопрестъпление, убеждението, че тя е замесена, се затвърждава.

Иманярят Игнат Казанджиев търси помощ от археолог за разчитането на тайнствените знаци върху розетата. Специалистът Боян Градев смята, че в откритата каменна плоча са насложени една в друга две розети от времето на средновековна България – бронзовата с прабългарски руни от Плиска и тази от село Якимово. Но уликите отвеждат Мишената точно до новооткритата каменна розета.

Прабългарски магически ритуали, тайнствени руни и древни легенди са ключът към разкриването на престъпника.

„Чашата на проклятието” съчетава увлекателен и оригинален сюжет със стари български предания и символи. Разказът е структуриран на основата на каменната розета, открита от иманяр. Действието се развива за четиринайсет дни, колкото е броят на изсечените на нея прабългарски руни.

Същинското повествование е разположено в дванайсет дни, колкото са частите на розетата от село Якимово, а всеки ден е разделен на седем части според броя на лъчите на бронзовата розета от Плиска. В основата на серията убийства са заложени и мотиви от старинната легенда за Ладика и нейната тайнствена лампа.