page contents Книжен ъгъл: ГДВ - Големият дружелюбен великан се завръща
Предоставено от Blogger.

ГДВ - Големият дружелюбен великан се завръща

21.5.12


Новото издание  на "Ентусиаст" е с оригиналната корица и илюстрациите на любимия художник на Разказвач №1 в света - Куентин Блейк. „ГДВ“ е издадена за първи път през 1982 г. През 1985 г. получава Немската награда за юношеска литература.

Едноименният филм по книгата е излъчен за първи път на Коледа през 1989 г. по ITV1. Главният герой е озвучен от актьора Дейвид Джейсън, а Софи – от Аманда Рут. През септември 2011 г. Dream Works обявяват, че са взели филмовите права за книгата. Продуценти на новата лента са Катлийн Кенеди и Франк Маршал, а сценарист е Мелиса Матисън. Историята по „ГДВ“ е поставяна и на театралната сцена.


ГДВ, или Големият дружелюбен великан е сред любимите герои на Роалд Дал. Твърди се, че писателят е измислил историята за великана заради своите собствени деца. Понякога той опирал дълга стълба под прозорците им, докато те спят, и разтварял завесите с дълъг бамбуков бастун, сякаш самият ГДВ е бил при тях и е „духнал“ сънища в спалнята им. Приятелката на ГДВ, Софи, носи името на истинско момиченце – внучката на Роалд Дал. Тя е единственият член от семейството на писателя, чието име е използвано в книгите му.

Една нощ малкото момиченце Софи, което е сираче и живее в сиропиталище, не може да заспи. Докато гледа надвесено през прозореца си, то вижда огромна тъмна фигура – великан с дълъг плащ, куфар и нещо, приличащо на тромпет. Странната сянка измъква буркан, изсипва съдържанието му в тромпета и го духва през прозореца в спалнята на спящите там деца. Похитителят, ГДВ – Големият дружелюбен великан, висок двайсет и четири стъпки, с удивителни уши, забелязва, че малкото момиче става свидетел и го отвежда със себе си.

На следващата сутрин Софи се озовава в непознатата страна на великаните, в тайнствена огромна пещера с висок скалист таван, огромен камък на входа и с много рафтове, пълни с буркани. В страната на великаните живеят още деветима великани, но не добри като ГДВ, а свирепи и зловещи: Кръвопиеца, Плътояда, Костотрошача, Човекогълтача, Детедъвкача, Месорезача, Дроболапача, Девицеукротителя и Касапчето.

Те са още по-високи и от ГДВ, грозни са и се хранят с хора. Много мразят Големия дружелюбен великан, защото той е единственият великан в тази чудата страна, който не се храни с хора. ГДВ се храни с пъпкавици, пие бъбалогазоза и прави фръцкопук. Говори чудновато, пише с грешки, има свръх остър слух и колекционира добри сънища в буркани, които по-късно разбърква и ги духва в спалните на спящите деца. Улови ли обаче някой кошмар, великанът се разстройва, затваря го в буркан и го пази за извънредни случаи, каквито са битките с останалите великани.

Впечатлена от жестокостта на лошите великани, които всяка вечер излизат на лов сред хората по цял свят, за да крадат за храна най-вече дечица, Софи измисля спасителен план. Ще им помогне не кой да е, а кралицата на Англия! Всичко обаче ще започне със забъркването на един кошмар. После ще се намесят военновъздушните сили и сухопътните войски. Но ще заловят ли човекоядците?