page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: "500" и Матю Куърк
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: "500" и Матю Куърк

20.7.12

Майк Форд е убеден, че образованието в юридическия факултет на Харвард ще го измъкне от света на дребните мошеници, в който е израснал. Но преди да получи заветната диплома, той вече дължи много пари на недобронамерени хора.

Едно предложение може да реши финансовите му проблеми. Той е нает от „Групата Дейвис”, най-уважаваната правителствена консултантска фирма. Тяхната специалност е... търговия с влияние. На най-високо ниво. Те дърпат конците на най-влиятелните хора, които движат Вашингтон, САЩ и света.

Собственикът на фирмата – Хенри Дейвис, познава всички тези високопоставени личности, но по-важното е, че той знае техните тайни. А Дейвис има нужда от човек като Майк, за да осъществи най-сериозната сделка в дългогодишната си кариера.
Скоро Форд открива, че зад успеха на фирмата стои безскрупулен шантаж на клиенти. Но разобличаването на новите му шефове, ще срине почти перфектния живот, който Майк е започнал да гради. Без да усети той се оказва въвлечен в съблазнителна и опасна игра с властта, от която няма как да излезе чист. Не и когато неговата роля е да поеме вината.

Единственото, което може да направи, е да се завърне към стария си занаят и да използва целия си арсенал от умения. Да лъже, да мами, да краде, а този път... може би дори да убива. За да оцелее, Майк трябва да победи най-добрите в тяхната собствена игра!

Матю Куърк оголва задкулисните машинации в света на властта. Политическите интриги, скоростното действие и острите завои в сюжета нареждат „500” до бестселъри като „Фирмата”. Приликата с емблематичното заглавие на Гришам е лесно доловима, но според критиците в книгата на Куърк действието се развива с повече динамика и експлозивност. „500” доказва безспорно таланта на автора си и сравнението с майстора Джон Гришам никак не е случайно.

Свежа глътка в криминалния жанр е и не съвсем типичният главен герой. Майк е израснал сред мошеници, включително собствения му баща, който излежава присъда. Неизбежно и самият той се превръща в обигран крадец.

Неговата майка страда от неизлечимо заболяване, а след смъртта й той остава с куп дългове за нейното лечение. Въпреки тежкото си финансово състояние Майк се отказва от престъпния занаят и насочва усилията си в доста амбициозна посока – Харвард.

И точно когато изглежда, че това е отворило пред него вратите на едно съвсем различно бъдеще, Майк разбира, че дори и облечен във власт и влияние, мошеникът си остава мошеник.

„500” предизвика световен интерес и вече е преведен в 20 страни. Правата за филмиране са закупени от Twentieth Century Fox.

За автора

Матю Куърк е завършил история и литература в Харвард. Той е работил като криминален репортер и е отразявал секретни военни операции, сделки с наркотици, борбата с тероризма и международната организирана престъпност.