page contents Книжен ъгъл: Три български филма на фестивала в Опузен
Предоставено от Blogger.

Три български филма на фестивала в Опузен

18.7.12


Три български филма са селектирани за участие в конкурсната програма на Фестивала на европейския филм в Опузен (Хърватия), който ще се проведе от 20 до 25 август.

Анимационният филм „Ultras” на Райна Атанасова е включен в селекцията от 21 късометражни филма от цяла Европа, които ще се състезават за наградите.

Ultras” е вторият филм на студентката от НБУ Райна Атанасова. Първият – „Хромони” (в съавторство с Ина Николова) спечели наградата Sofia Short Challenge на София филмфест 2011 и беше представен на кинофестивалите в Сараево, Варна и др.

В конкурса за игрални филми сред шестте допуснати участници е „Лов на дребни хищници” на Цветодар Марков, редом с имена като Нани Морети с „Habemus papam” и Филида Лойд с „Желязната лейди”.

„Кои са тези майки” на Ирена Даскалова е сред десетте документални филма от Хърватия, Швеция, Испания, Полша и др. в конкурса.

Фестивалът на европейския филм в древното градче Опузен в областта Дубровник-Неретва в Хърватия се провежда тази година за втори път с подкрепата на редица европейски институции.

Връчват се награди на международното жури за дългометражен и за късометражен филм, награди на публиката, на пресата и за филм, защитаващ човешките права.