page contents Книжен ъгъл: "Хермес" представя: Ървин Ялом и "Проблемът (на) Спиноза"
Предоставено от Blogger.

"Хермес" представя: Ървин Ялом и "Проблемът (на) Спиноза"

7.10.12

Ървин Ялом
Когато 16-годишният Алфред Розенберг е повикан при директора заради антисемитските си речи, наказанието му е да научи наизуст част от автобиографията на Гьоте. Розенберг е потресен да открие в нея, че неговият кумир, великият Гьоте, се е прекланял пред един евреин – философа Барух Спиноза.

Цял живот Розенберг е преследван от проблема Спиноза: как е възможно Гьоте, титанът на арийската раса, да благоговее пред един представител на по-нисшата еврейска раса, какъвто е Спиноза. Завладян от тази загадка, Розенберг години наред се опитва да проумее идеите на Спиноза и тайната на неговото влияние върху големите немски мислители: Гьоте, Шилер, Хегел, Лесинг, Ницше...

Барух Спиноза, от своя страна, също има проблем. През 1656 г., когато е само на 24 години, той е отлъчен от еврейската общност в Амстердам заради еретизъм. Проблемът на Спиноза е, че в разсъжденията си той е изпреварил времето си с няколко столетия и възгледите му за юдаизма и останалите религии, както и за политическото управление, които днес звучат много актуално, навремето са били изключително радикални. И въпреки че Спиноза е живял доста кратък живот в голяма изолация, неговите творби са оказали огромно влияние върху модерната философия. Какъв е бил обаче вътрешният свят на този велик мислител? Какво е оформило светогледа му?

СПИНОЗА СРЕЩУ РОЗЕНБЕРГ

Книгата проследява живота и философията на двама влиятелни мъже, променили историята и мисленето на не едно поколение. От едната страна е Спиноза – най-свободомислещият, космополитен човек, поставил разума над вяра или социално положение. От другата страна е неговият антипод: Розенберг – идеологът на нацизма, деклариращ превъзходството на арийската нация и правото й да се разпорежда с живота и имуществото на всички представители на по-нисшите раси. Единият е посветил целия си живот на търсенето на истината и философията на морала, а другият – на омразата и унищожението. Най-светлото срещу най-тъмното лице на човека.

Опирайки се на историческите факти, на кореспонденцията им, както и на собствените им творби, Ървин Ялом изгражда правдоподобни психологически портрети на Спиноза и Розенберг. От книгата читателят може да научи къде се крият корените на нацизма, как се заражда и придобива влияние тази идеология, кои са нейните създатели и пропагандатори. Образите на Хитлер и Гьоринг, на Херман Хес и на Дитрих Екхарт оживяват пред читателя. Не по-малко интересен е начинът, по който се демонстрира как работи умът на подобни хора. Това е направено чрез второстепенните персонажи в книгата: психотерапевта Фридрих Пфистер и приятеля на Спиноза – равина Франко. Терапевтичните сеанси на Розенберг с Пфистер показват какво представлява психотерапията и как можем сами да изследваме скритите си импулси, диктуващи нашите действия и мисли. Този подход, освен че изгражда убедителен психологически портрет на човек като Розенберг, е интересен и приложим при изследването на собствения ни вътрешен свят.

ИДЕИТЕ НА СПИНОЗА

Разговорите между Спиноза и Франко пък дават възможност да се представи философията на Спиноза по един много по-достъпен и разбираем начин, отколкото това е направено в трудовете му. Темите за щастието, за личната свобода, за вярата са изведени като акцент. Поставени са и въпроси, свързани с религията и сляпото подчинение на догми и ритуали. Тъй като и двамата протагонисти са описани в контекста на времето, читателят научава много любопитни факти за конкретната историческа епоха и обогатява своята култура в областта на философията, религията и психологията.

И въпреки че обсъжданите философски проблеми не са никак прости, авторът не се е поддал на изкушението да облече идеите си в сложни и високопарни фрази и термини. Точно обратното. Без да профанизира, Ървин Ялом е успял да предаде достъпно фундаментални философски идеи, които без неговия диалогичен начин на представяне и обяснение биха били доста сложни за разбиране. Може да се каже, че той е превел на достъпен език сложни философски концепции.

Книгата на Ървин Ялом е отлично структурирана, написана е на много богат и образен език и би допаднала на широк читателски кръг. Много от персонажите в книгата са реално съществували лица, чийто живот и действия са били внимателно проучени от автора, за да предаде вярно историческия контекст на времето. Посредством художественото преплитане на житейските съдби на Спиноза и Розенберг авторът на няколко международни бестселъра Ървин Ялом изследва светогледите на двама мъже, живели в отстояние от 300 години. Опирайки се на богатия си опит като психиатър, Ялом хвърля светлина върху вътрешния свят на Спиноза, непорочния светски философ, и на Розенберг, безсъвестния масов убиец.

АВТОРЪТ

Ървин Ялом е професор по психиатрия в Станфордския университет, психотерапевт и писател. Неговите научни книги се използват като учебници по психотерапия в различни университети, а през 2000 г. получава наградата на Американската психиатрична асоциация заради изключителния си принос в областта на психиатрията и религията. Романите му „Когато Ницше плака“ и „Лекът на Шопенхауер“ се превръщат в международни бестселъри. Най-новата му книга – „Проблемът (на) Спиноза“, е преведена на повече от 20 езика и се радва на голям читателски интерес.

2 коментара:

ivan каза...

Здравейте,
интересува ме дали на български са преведени и издадени и други книги на автора? Ако да, от кое издателство? В интернет неможах да намеря нищо... Благодаря за информацията и задобрата статия!

grisha1 каза...

Засега не. Очаква се това - Когато Ницше плака" http://colibri.bg/forthcoming.php?id=34