page contents Книжен ъгъл: Хуан Пабло Вилялобос в "Книги завинаги": Магическият реализъм е вреден
Предоставено от Blogger.

Хуан Пабло Вилялобос в "Книги завинаги": Магическият реализъм е вреден

12.3.13

Защо магическият реализъм е вреден? Какво стои зад названието “немагически реализъм” и защо авторът не поставя равен знак между мексиканската литература и нарколитературата, чуйте отговорите на Хуан Пабло Вилялобос в ексклузивното интервю на Георги Митов-Геми за "Книги завинаги" на 12 март от 17 ч. по радиои "Алма Матер Класик ФМ".

Той гостува в България, за да представи дебютния си роман „Пир в бърлогата“. Книгата излиза у нас под знака на „Жанет 45” в превод на Нева Мичева и ще бъде представена тази вечер от 19:00 ч., във Фотосинтезис арт център на бул. Васил Левски 57.



Хуан Пабло Вилялобос е роден в мексиканският град Гуадалахара. Завършил е маркетинг и испанска литература. Вилялобос е автор на пътеписи, на литературна и кинокритика, както и на стотици пазарни проучвания. Мексиканският автор редовно сътрудничи на периодични издания и блогове в Мексико, Испания, Великобритания, САЩ, Бразилия и Колумбия.

„Пир в бърлогата” е дебютната книга на Хуан Пабло Вилялобос. През 2011 г. английското издание на романа е номинирано за престижната ”Guardian First Book Award”, както и за ”Newton First Book Award” на Панаира на книгата в Единбург.

Романът  „Пир в бърлогата” е определен от британското издание  The Independent като „Една кошмарно изкривена „Алиса в страната на чудесата”, където абсурдните желания биват изпълнени”. Създаването на този световен бестселър отнема 4 години на Хуан Пабло Вилялобос, а е преведен за изключително кратко време на повече от 15 езика. Но в книгата си той използва и диалекти, характерни за Мексико:

През 2012 г. текстът на „Пир в бърлогата”  е изигран на театрална сцена, а правата му са откупени за филмиране. През същата година излиза и втората книга на Вилялобос, в духа на мексиканския “немагически реализъм”, „Ако живеехме на нормално място”.