page contents Книжен ъгъл: Жените желаят диктатор
Предоставено от Blogger.

Жените желаят диктатор

15.4.13

Петко Тодоров
Френската историчка Диан Дюкре го доказа

„Скъпи Фюрер Адолф Хитлер! Една жена от Саксония много би искала да има дете от Вас... Ето това е желанието, което исках да изразя с това писмо...” Фридел С., 23.4.1935.

„... Всичко беше осветено от една толкова голяма любов към моя Фюрер, моя господар, че понякога бих искала да умра с  Вашата снимка пред мене, за да не видя вече нищо друго освен Вас”. Елза Хаген фон Килвайн, 21.11.1938.

„Мой Фюрер, днес мога да потвърдя своя обет за вярност и за абсолютна любов, идеите и чувствата ми принадлежат само на Вас, мой толкова обичан мъж, най-благородния, най-великия...” Дагмар Дасел, 11.5.1941. И т.н.

Никоя от тези жени не го е познавала лично. „Хитлер е получил от своите фенове повече писма, отколкото Мик Джагър и Бийтълсите взети заедно”, подчертава Диан Дюкре в „Жените на диктаторите” (изд. „Рива”).

За да се справи с тях неговата канцелария изработва прецизна организация, съвсем по немски. През 1934 писмата са над 12 000, през 1941 над 10 000. Съхраняват се в Москва, обнародвани са преди няколко години, вероятно в подборка.

Диктаторите в четивото на френската историчка са Мусолини, Ленин, Сталин, Салазар, Бокаса, Мао, Чаушеску, Хитлер. Покрай тях обикновено се стеле облак от дами.

Дюкре извлича най-любопитното от фактите и във всеки от очерците се съдържат по няколко романа... Хитлер и Мусолини стоят по-специално заради цитираните писма. Излиза, че те двамата имали на практика милиони жени.

Отворете официалната страница на Б.Б. във фейсбук и ще срещнете същите обяснения. Същите думички. И ако молбата за дете от Фюрера там се чете в пряк текст, а в обясненията пред Б.Б. - между редовете, то е заради разликата между германското чистосърдечие и българската лукавост.

Ала мокрите погледи на репортерки и на женици от народа по телевизионните репортажи са повече от убедителни. Населението намери своя човек и това няма нищо общо с политиката, поне в частта й „реализация на социални идеи”.

Ролята на медиите е най-безобидната. Те просто са длъжни да продават продаваемото.