page contents Книжен ъгъл: Рицарят на поезията Кнут Одегард в "Книги завинаги"
Предоставено от Blogger.

Рицарят на поезията Кнут Одегард в "Книги завинаги"

23.4.13

През изминалата седмица в София гостува норвежкият поет Кнут Одегард. Той представи новата си книга „Прозорец, широко отворен”, която излезе у нас под знака на „Жанет 45” в превод на Валентин Кръстев.

Кнут Одегард един от най-превежданите норвежки съвременни поети. През 1989 г. с решение на Норвежкия парламент му е предоставена пожизнена държавна стипендия като поет.


Носител е на няколко високи национални и международни награди,сред които най-високата норвежка награда за култура „Андерс Яре“, Наградата „Доблуг“ на Шведската академия и Международната награда за поезия „Ян Смрек“, Братислава, Словакия.

Одегард е посветен в рицарско звание от Краля на Норвегия и е награден с Големия рицарски кръст от Президента на Исландия. През 2009 г. става рицар на папския Рицарски орден на Светия божи гроб в Йерусалим (Ватикана).

Кнут Одегард е учредител на престижни литературни фестивали. Той е член на Европейската академия за поезия – Люксембург. След 17 часа в "Книги завинаги" на 88ФМ колегата ни Георги Митов – ГеМи ще ви срещне с този автор, съчетал реалистичния рисунък и незримите визии, националната си специфика и общочовешките си усещания.