page contents Книжен ъгъл: Кой ще замести Селинджър
Предоставено от Blogger.

Кой ще замести Селинджър

20.5.13

Петко Тодоров

Джонатан Франзен получи Националната награда за „Поправките”

Най-силното в „Поправките” на Джонатан Франзен са типажите.  Романът е семейна история (изд. „Колибри”, превод Владимир Молев). Двамата сина и дъщерята в средно американско семейство са израсли и са хванали пътя си, бащата е в агонията си със сериозни проблеми в паметта и не само, майката се напъва да съхрани колкото е възможно повече от семейния стереотип.

„Комедия за хората, които бягат от действителността”, беше отбелязал Франзен за романа си. Та тези петимата и други около тях са сериозното му постижение. Рядко плътни характери, толкова плътни, че не е възможно да се изиграят примерно във филм. Там ще изгубят доста от себе си.
Франзен демонстрира превъзходството на литературата. Получи Националната литературна награда на САЩ за романа.

Заглавието на този текст е долна вестникарщина, то е колкото да хване око. Семейство Ламбърт на Франзен няма как да замести семейство Глас на Селинджър. Онова остави литературата на непоносимостта, това, на Франзен – литературата на поносимостта.

Животът подлежи на понасяне. Публичните и публицистичните изяви на този писател го наредиха между умерените социални критици. Иначе това му амплоа е повече метафорично в романа:

„И така в дома на Ламбъртови, както и в целия Сейнт Джул, и дори в цялата страна, животът мина под земята”. Или: „Същността на „психическото здраве” е способността да участваш в потребителската икономика. Приемеш ли терапията, значи, приемаш харченето на пари”.

Но дотук. Силните му характери са литературно силни. Той няма други претенции.
Написал е романа 40-годишен. За такива характери се иска опит от по-висока възраст и от по-интензивен социален живот.

Явно при него решаващ е талантът. Син е на потомствен швед, учил е в Германия, та може и живото общуване с европейската култура да е от значение.

Колкото до Селинджър, какво стана с неговото наследство? Не се чува нищо. Като умря се заговори за едва ли не планини от непубликувани творби. Само митотворчество ли бе, или има и друго?