page contents Книжен ъгъл: Живот сред жени според Джон Макгахърн
Предоставено от Blogger.

Живот сред жени според Джон Макгахърн

23.9.13

Петко Тодоров
Той преповтори високата литература на бедността

„Боже! Да ни беше видяла само. Той докара цял камион торф, за да плаща с него наема. Трябваше да продаваме тоя торф от врата на врата”- момчето обяснява на гаджето как идвали на курорт. „Той” е бащата. С 2 сина и 3 дъщери. Беден ирландски фермер. Онзи курорт си е травма. Не се лекува цял живот. И не е само тя – в романа „Сред жени” на Джон Макгахърн (изд. „Алтера”). На Британските острови не всички обитават замъци.

Семейна история. Бащата живее със спомените от Гражданската война от 1922-23, с непреодолимите патриархални инстинкти, със загубата на съпругата, с грижите по 5-те деца и по мизерното семейно стопанство.
Прехвърля средната възраст и в живота му се вясва нова жена. Много по-млада, единственият понасящ него и отношенията му с децата. Те излитат едно по едно от гнездото, хващат си пътя. Проста история. Силата на романа е в разказвачеството на Макгахърн.

Литературата е изненадващо голяма, когато писателят не я ползва за лични цели. Примерно за съставяне на своя биография и заявка на политическа идентичност, каквато е почти целокупната българска литература от последния четвърт век.

Ирландският писател Макгахърн е необяснимо за нашенските условия еманципиран от подобни щения. И обясним от нашенска гледна точка почерк. Сякаш тази еманципация е освободила словото му от каквито и да било излишества. Сцената със сватбата на героя щеше да е неизмеримо по-слабо нагнетена с напрежение, ако не стигаше до читателя стенограмно. И така е с всичко, особено с ритуализираните до непоносимост обноски в дома на фермера.

Сигурно ирландският читател го вижда иначе. Заглавието - обяснява го големият син, който няма да прекрачи обратно бащиния праг каквото и да се случи: Баща ми може да живее само сред жени. Те са сестрите му и мащехата. Те си знаят какво е да го търпиш...

Бедността е култура, а не задният двор на обществото. Простотията е точно колкото в която и да било друга прослойка. Пътят от която и да било култура до литературата е въпрос на талант.