page contents Книжен ъгъл: Приказка за вълшебната флейта - уникален мултимедиен експеримент
Предоставено от Blogger.

Приказка за вълшебната флейта - уникален мултимедиен експеримент

22.9.13

В навечерието на новия артистичен сезон „Вълшебната флейта“ на Волфганг Амадеус Моцарт ще бъде представена по нов и необикновен начин. Преди две години най-посещаваното оперно представление в света вдъхнови екипа от съмишленици на фондация „Културни перспективи“ да създадe уникален мултимедиен продукт за деца – книгата „Приказка за вълшебната флейта“, издадена от „Ентусиаст“.

Днес на книжния пазар вече може да се открие това издание, над което екипът работи в продължение на години, за да създаде един оригинален български продукт. Той разкрива пред читателите нов прочит и тълкуване на загадките на Моцарт и Шиканедер, заложени в това произведение, и представя едно съвременно приключение от ново измерение за деца и юноши.

Първата стъпка бе великолепният превод  на български език на либретото на операта „Вълшебната флейта“, дело на един от най-изтъкнатите наши специалисти по германистика – проф. д-р Борис Парашкевов.

Автор на фантастичната адаптация по историята за Тамино, Папагено и Царицата на нощта е любимата на българските деца писателка Юлия Спиридонова–Юлка. На страниците на „Приказка за вълшебната флейта“ тя пресъздаде символите и посланията на Моцарт, а неин спътник и консултант за света на великия композитор през цялото време бе Пенка Казанджиева, която е отговорна и за философската сила на книгата.

„Приказка за вълшебната флейта“ не би била завършено произведение, ако не  бяха специално създадените  за нея изключителни илюстрации на художника Пенко Гелев, които добавят последните щрихи върху фантастичния свят, представен от Моцарт и Шиканедер – цялостен и изпълен с интересни персонажи и истории.

Под диригентството на маестро Емил Табаков, Симфоничният оркестър на БНР записа специално за проекта музикални извадки от „Вълшебната флейта“ на български език в изпълнение на млади оперни певци, в началото на техния артистичен път – Пламена Гиргинова, Христо Стойнов, Ралица Ралинова, Емилия Кирчева, Кирил Шарбанов, Петър Димов. Това е важно партньорство и ангажимент между един от най-елитните музикални състави и младите изпълнители. Ариите могат да бъдат чути в диска към книгата „Приказка за вълшебната флейта“.  

От самото начало нашето желание беше да създадем  и книга за слушане, която да може навсякъде да съпътства младата ни аудитория, за тази цел е „петият елемент“ на книгата – аудиодраматизация по приказката в изпълнение на Мариус Донкин, Бойка Велкова, Марин Янев, Илиана Коджабашева, Кирил Бояджиев, Валентин Ганев, Ина Кънчева, Стефан Къшев, Силвия Лулчева, Параскева Джукелова, Радена Вълканова, Тодор Близнаков, Весо Цанев и Тодор Димитров.

По този начин – чрез текст, музика и картини – българските деца ще бъдат потопени в непреходен, магичен и съзидателен свят, пресъздаден от Моцарт и интерпретиран от нас, с лекотата, присъща на тяхното детство, която не познава граници и условности.

„Приказка за вълшебната флейта“ е опит за провокация, свързана с  възприятието на класическата музика и четенето. Оперното изкуство и книгите намират нов прочит и проправят нов път към децата, чието израстване е пряко свързано с усилието ни за създаването на критерии и вкус към литературните и музикалните образци на световната литература.

Като създатели на „Приказка за вълшебната флейта“ ние сме готови да извървим един път на промяна заедно с всички родители, които имат отношение към света, в който живеят децата им, и искат да възпитат у тях любов към книгите и музиката. „Приказка за вълшебната флейта“ е началото на пътя.  Отгърнете страниците и направете първата стъпка…

За авторите


Юлия Спиридонова–Юлка е родена на 30 октомври 1972 година в София в семейството на художници. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски“ и НБУ. Работи като сценарист и писател на свободна практика.Автор е на книгите: „Гугулетата“, „Приказки за гугулета“, „Приключения с Джиго“, „Любими попътечо“, „Тина и половина“ и др. Юлия Спиридонова е написала над 400 сценария за телевизионни детски поредици, предавания и филми. Автор е и на седмичното детско предаване „Здравей“ по БНТ (1999–2006), на куклените поредици „Гугулиада“ (БНТ) и „Приказки за зодиите“ (БНТ). Съсценарист е на филмите „Златната ябълка“ и „Break an Egg“ (“Creative Center”). Нейни разкази са публикувани в списанията „Пламък“, „Диалог“, „Участ“ и „Графити“.

 Пенко Гелев е роден през 1968 година в Асеновград. Завършва Художествената гимназия в София.Работил е като учител по математика, издател е на комикс списание „Рикс“, правил е специални ефекти за киното, писал е сценарии за филми, продуцирал е три игрални филма („Магьосници“, „Колобър“, „Жълто куче“) и три телевизионни образователни предавания („Приказки за физиката“, „Приказки за астрономията“, „Добър ден, господин Жасмин“).

Илюстрирал е 22 книги за британското издателство The Salariya Book House (2006–2012). През 2010 г. The Salariya Book House печели награда за детско издателство на годината във Великобритания.

Понастоящем работи като илюстратор и художник на комикси и създава анимационни филми. Пенко Гелев е част от групата „Проектът „Дъга“. През 2012 г. издават комикс албум „Над дъгата“, който е последван от едноименната изложба, гостувала в девет български града.

Волфганг Амадеус Моцарт (27 януари 1756 – 5 декември 1791) е австрийски композитор, инструменталист и диригент, създал музикални произведения с изключителна художествена стойност. Започнал да се занимава с музика от съвсем ранна детска възраст, малкият Волфганг свири пред отбрана публика в кралските европейски дворове и е провъзгласен за дете чудо. Едва петгодишен, той вече композира менуети, а на осемгодишна възраст пише симфония. Син на Просвещението и представител на Виенската класическа школа, той е един от най-големите гении в музикалната история.

Волфганг Амадеус Моцарт е с дълбоки езотерични и духовни убеждения, които пренася и в своята музика. В много от произведенията му са преплетени масонски символи и идеали. Това е особено очевидно в последната му опера – „Вълшебната флейта“, написана сякаш за деца.

Емануел Шиканедер (1 септември 1751 – 21 септември 1812) е немски драматург, импресарио, певец, актьор и композитор. Роден е в бедно семейство и остава без баща съвсем невръстен. Малкият Емануел е много будно и музикално дете. Той започва своята кариера като пътуващ музикант, за да се присъедини по-късно към трупа артисти. Не след дълго създава първата си опера. Големият успех идва при Шиканедер с интерпретациите му на пиесите на Шекспир.

Любовта към музиката и сходните духовни убеждения го свързват с Моцарт в сърдечно приятелство. Емануел Шиканедер е автор на либретото на „Вълшебната флейта“ и e първият артист, който играе ролята на Папагено.Oперата за първи път е поставена на 30 септември 1791 г. в неговия театър „Theater an der Wien“, който съществува и до днес.

Повече информация за проекта.