page contents Книжен ъгъл: "Тайният орден" на Брад Тор - реалност или фикция?
Предоставено от Blogger.

"Тайният орден" на Брад Тор - реалност или фикция?

4.10.13


Брад Тор: Научих, че има организация, по-секретна от ЦРУ и АНС. Действа от сто години като агенция към правителството, но не е държавна 

В романа "Тайният орден" (Ера) става ясно, че една от най-важните тайни организации в Съединените щати, е смятана за правителствена, но всъщност е частна. Не подлежи на контрол от страна на държавата, а нейната мощ е огромна.

След смъртта на председателя й петима души са номинирани да заемат поста. Списъкът с имената им е свръх секретен и малцина имат достъп до него. В една и съща нощ всички те изчезват. Още на следващия ден е открит трупът на един от кандидатите.

Скот Харват, познатият агент от "Черният списък", е извикан по спешност във Вашингтон, за да оглави най-рискованата операция в кариерата си. Той е натоварен с мисията да открие кой стои зад отвличанията. Разполага с огромен финансов ресурс и изкючително кратък срок.

Но информацията, на която Харват се натъква, е повече от тревожна. Корените на организацията, която го е наела, се таят далеч в миналото. Тя определя правилата и има неограничена власт. Тя се е превърнала в най-голямата заплаха за бъдещето на световната икономика. Харват трябва да разплете конспирация, разработвана повече от три столетия, за да предотврати най-пагубната катастрофа, пред която светът се е изправял.

Новият роман на Брад Тор „Тайният орден“ се радва на голяма популярност в САЩ, а от 7 октомври и българската публика ще има възможност да се сдобие с трилъра.

В интервю за The Daily Caller авторът дава подробности за сюжета и за това как се е ражда темата в него:

Със съпругата ми Триш бяхме планирали ваканция в Гърция. Трябваше да заминем на 11 септември 2001, затова всички полети бяха отменени. Така се оказахме на малко островче край бреговете на щата Джорджия.

По време на тази почивка научих за съществуването на организация с по-секретен статут от този на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност. Съществувала от около сто години като агенция към федералното правителство, но въобще не била държавна. Всъщност всичко около тази агенция изглежда сякаш взето от съвременен шпионски трилър.

Това ме потресе и в продължение на десет години едва устоявах да не пиша за него, но сякаш нещо ме спираше. Сякаш все не му идваше времето да се захвана с темата. Днес ми се струва, че има промяна в Щатите и разбрах, че настъпи правилният момент да напиша „Тайният орден“.

Точно както стана с „Черният списък“, когато усетих назряващия скандал с Агенцията за национална сигурност. Знаех си, че това ще е следващата голяма тема, която ще се обсъжда в публичното пространство. Така и сега – почувствах увереност, че „Тайният орден“ няма да бъде просто вълнуващ сюжет, а въведение към новия голям обществен скандал.

За автора:

Брад Тор е завършил с отличие университета на Южна Калифорния, където изучава творческо писане, кино и телевизионна продукция. Преди да стане писател, той е създал и продуцирал успешен телевизионен сериал.

Брад Тор е бил част от аналитичния отдел „Червена клетка” към Министерството по национална сигурност на САЩ. През 2008 година заминава за Афганистан заедно с оперативен екип, за да направи проучване.

Стряскащо актуални и реалистични, неговите романи са издадени в 26 страни и го нареждат сред автори като Робърт Лъдлъм, Лий Чайлд, Винс Флин, Майкъл Конъли.