page contents Книжен ъгъл: Леонардо Падура - разговор с продължение в „Книги завинаги“
Предоставено от Blogger.

Леонардо Падура - разговор с продължение в „Книги завинаги“

25.3.14

Днес от 19 ч. в Софийската градска художествена галерия в София ще се състои премиерата на книгата „Човекът, който обичаше кучетата” на кубинският писател Леонардо Падура. Романът, преведен от Венцеслав Николов,  излиза под знака на „Жанет 45". Книгата е издадена в 13 държави, преиздадена девет пъти на испански език.

Книгата „Човекът, който обичаше кучетата” се опитва да разкрие живота и животите на Рамон Меркадер – убиеца на Троцки. Но това е и книга-размисъл за провала на процесите, на които много хора бяха възложили огромни надежди.  Повече от ще научите от интервюто на Георги Митов-Геми с  кубинския писател Леонардо Падура днес от 17 часа в „Книги завинаги“ по Алма Матер Класик ФМ.
Леонардо Падура ще гостува утре в Бургас, а в четвъртък – в Пловдив, за да представи този „удивителен роман, хроника на обезсмилянето на комунистическата мечта и на едно от „най-безмилостните, обмислени и безполезни“ престъпления в историята”, както пише Financial Time.

Според The New York Times, „ако „Любов по време на холера“ на Габриел Гарсия Маркес превърна романсa в литература, а „Разговор в катедралата“ на Марио Варгас Льоса приложи техники от политическия френски роман-нуво от 1950-те в политическия трилър, кубинският писател Леонардо Падура успява да влезе в канона на латиноамериканския модернизъм с един руски роман.“ 

Цензурира ли се кубинската литература?  Кои са хората, които казват, че са писатели и кои -  наистина пишат?  Ще има ли екранизация на романа „Човекът, който обичаше кучетата"? Отговорите на тези и други въпроси очаквайте следващия вторник в „Книги завинаги” от кубинският писател Леонардо Падура.