page contents Книжен ъгъл: Историческият Иисус според Реза Аслан
Предоставено от Blogger.

Историческият Иисус според Реза Аслан

21.4.14

Задълбочено изследвана, четивна биография на Иисус от Назарет. Иисус от Назарет не е същото като Иисус Христос. Евангелията не са исторически документи… Защо християнството се разпространява и процъфтява? Тази книга ще ви даде отговорите.

Реза Аслан (р. 1972) е ирано-американски писател и изследовател на религиите. Следва изкуства на религиите, теология, изящни изкуства, доктор е по философия и социология, като съсредоточава изследванията си върху история на религията. 
От 2000 г. е професор по ислямски изследвания и история на исляма в няколко университета –  University of California, University of Iowa и Drew University Center on Religion, Culture and Conflict.

„Зилот. Животът и времената на Иисус от Назарет“ (Сиела) е втората книга на Реза Аслан. Тя предизвика широка обществена полемика в САЩ и е обявена за една от най-добрите книги на годината от редица авторитетни издания като Publisher’s Weekly, Booklist, The New Yorker, Kirkus и др.

Цяло чудо е, че изобщо знаем нещо за човека, наричан Иисус от Назарет. Първото писмено свидетелство е от посланията на апостол Павел. В тях се споменават три събития: Тайната вечеря, разпъването на кръста и възкресението.

Тези сведения са добър източник, ако ни интересува само периода на ранното формиране на християнството, но не ни помагат за разкриването на историческия Иисус. Процесът на трансформирането му от евреин-националист и революционер в мирен духовен водач трае цели три века – движението на странстващия еврейски проповедник се превръща в официална държавна религия.

Реза Аслан подлага твърденията на евангелията на прецизен исторически анализ и ни представя образа на Иисус преди християнството.