page contents Книжен ъгъл: Нов Симеон Радев, чудовищен като значимост
Предоставено от Blogger.

Нов Симеон Радев, чудовищен като значимост

21.4.14

Петко Тодоров

На първо време получаваме 4200 страници негови спомени

Не е задължително да се обясняват имена като Симеон Радев, ама все пак: авторът на „Строители на съвременна България”. След кончината на сина му през 2010 експертите архивари откриват в семейния апартамент 54 кашона и куфара с документи.

Нов Симеон Радев, чудовищен като значимост и дори като обем. Сензационно ли е? По всички медийни мерки – да. Само че как да се направи от такъв факт българска медийна сензация? Слухът за такава е комай ликвидиран.

Безценното: неизвестни ръкописи и кореспонденция. Най-обемното са спомените. Те ще излязат в 7 тома с по около 600 страници. Почват с ученическите години и стигат до края на септември 1918. Заглавието „Лица и събития от моето време” е оригинално негово.
В първи том като една от петте му части са „Спомени от Македония и Цариград”, основният дял от които се появи през 1967 като „Ранни спомени”. Цочо Билярски и Красимир Каракачанов дешифрират кошмарния почерк на Радев.

„Само с Марко Тотев тъй ще стане” е оригиналната негова реплика – споделена лично от него, Марко Тотев и записана от Симеон Радев в „Лица и събития от моето време”, том 1 (изд. „Захарий Стоянов”).

И тази реплика на вечния кутсузлия няма нищо общо с медийната версия за комарджийството на самия  Тотев, а със съдебното дело по повод на пенсионирането му след кариерата на окръжен управител по Стамболово време. И поводът за репликата е една нула, която се появява криминално в документ с дата 1 февруари. Е, тя станала 10 февруари. Случаят е между куриозитета в спомените на Радев.

След спомените ще чакаме неизвестните „Увод в Строителите на съвременна България”, „Иван Вазов до връщането му от емигрантство. Животопис“, „Великите сенки” – за бележити българи и негови съвременници, книга за Левски, за Освобождението, за дипломатическата история и свързаната с нея кореспонденция, останалите писма.