page contents Книжен ъгъл: Що е семейно заробване
Предоставено от Blogger.

Що е семейно заробване

19.5.14

Петко Тодоров

Ан Анслен Шютценбергер го обяснява в „Синдромът на предците”

„Мамо, даваш ли си сметка, че си по-голямото от две деца, второто от които е починало? Че и татко е по-голямото от две деца, второто от които е покойник? А аз съм по-голямото от две деца, второто от които вече не е между живите. Освен всичко друго, още след смъртта на чичо Жан-Пол започнах да се страхувам за живота на брат ми...” Той починал.

Репликата на дъщерята е достатъчно основание за „клиничен психосоциолог и антрополог, работил на терен на четири континента” и когато се казва Ан Анслен Шютценбергер да посвети остатъка от живота си на семейните зависимости. Тя го споделя в „Синдромът на предците” (изд. „Колибри”).

Вторият и третият президент на САЩ – Томас Джеферсън и Джон Адамс умират заедно на 4 юли 1826, на 50-годишнината от подписването на Декларацията за независимостта.

Прекалено ли е да се търси повече от куриоз? За Шютценбергер не, но по-важното е когато болен родител чака син или дъщеря да се върне от странство, от казарма, да се дипломира и т.н. за да си позволи да умре. Психиатри и психоаналитици намират такива случаи за статистически значими.

Семейна или трансгенерационна зависимост е „синдромът на годишнината” – „раждане, бракосъчетание, заболяване или смърт могат да настъпят в период (възрастов или календарен), през който се отбелязва годишнина от важно събитие за семейството”.

Друго трансгенерационно: невидимата лоялност. „Над нас властва предаността към предците, станала несъзнавана или незабележима”. Семейната митология поражда дори заробващи зависимости... Всичко подлежи на лечение, настоява авторката.

Само във Франция 16 издания и 300 000 тираж от 1988 - за психоаналитична книга! Обяснението: четивност и интрига...

Напоследък е установено, че детето сънува от седмия месец на бременността като майката му предава сънищата си. И то получава достъп до нейното несъзнавано.

По-известната у нас Франсоаз Долто го казва: „В едно семейство децата и кучетата винаги знаят всичко и най-вече това, за което не се говори”.