page contents Книжен ъгъл: „Напълно изгубили себе си“ - странна смесица от щастие и тъга
Предоставено от Blogger.

„Напълно изгубили себе си“ - странна смесица от щастие и тъга

17.11.14

Първа среща с творчеството на Карън Джой Фаулър

„Когато стигнете до последната част на този роман, която наистина е несравнима, ще имате чувството, че Роузмари и Фърн са ваши собствени сестри. И вероятно и вие – точно като мен – напълно ще изгубите себе си в странна смесица от щастие и тъга“, казва за тази книга Алън Чуз от National Public Radio.


Като дете Роузмари Кук говори непрекъснато. Думите се изливат в такъв безкраен поток, че баща й често предлага: „Започни от средата“. Днес Роузмари е в колеж. И вече почти не говори. Особено за семейството си. Особено за Лоуел и Фърн, брата и сестрата, които някога е имала. Но и до днес Роуз започва в средата.

В средата семейството й се е стопило до трима. В средата не е нужно да разкрива голямата тайна на сестра си Фърн, която преобръща живота й и прави Кук толкова по-различно от всички нещастни семейства.

Няма да откриете тайната й в тези редове. Тя е в края на началото и в началото на края. Имайте търпение. Когато е готова, Роуз ще ви я разкрие сама. Просто се подгответе за едно хапливо и бурно, разсмиващо и разтърсващо, дълбоко лично и почти научно задълбочено пътешествие, пълно с въпроси, които дълго ще драскат ума ви.

Колкото до необикновената тайна на Фърн, вие решавате дали да я споделите с приятели. Изкушението е голямо. Не се тревожете, едно от малкото изследвания, които Роуз не цитира в книгата, е, че подобни разкрития на практика обогатяват четенето.

Така смята и Рут Озеки, нашумялата авторка на "Създания от време": „От години не бях попадала на книга, която да ме развълнува толкова. Когато приключих с четенето в три през нощта, се разплаках. Когато се събудих на следващата сутрин, препрочетох края и плаках отново.“

„Напълно изгубили себе си“ (превод Паулина Мичева, Софтпрес) е първият роман на Карън Джой Фаулър, който излиза на български език. Романът е световен бестселър, финалист за наградата MAN BOOKER и носител на престижния приз PEN/FAULKNER. Карън Джой Фаулър е един от първите американски финалисти за наградата MAN BOOKER, която едва от 2014 г. допуска автори от САЩ.

Любопитно за наградата PEN/FAULKNER – тя е основана след като американският класик Уилям Фокнър дарява премията си от Нобеловата награда на фонд, спонсориращ млади писатели. Връчва се от 1981 г. на писатели, които са американски граждани. Сред носителите ѝ са Филип Рот, Джон Ъпдайк и Е. Л. Доктороу.

Карън Джой Фаулър е авторка на шест романа, между които и филмираният бестселър на „Ню Йорк Таймс“ – „Литературният клуб на Джейн Остин“, и три сборника с разкази. Най-новата й книга – „Напълно изгубили себе си“, се нареди сред шестте финалиста за наградата „Мен Букър“ и получи престижното отличие „ПЕН/Фокнър“ за художествена литература.

Още с излизането си необикновената история на Роузмари и нейната сестра Фърн се превръща в световен бестселър и е обявена за една от най-добрите книги на годината от „Ню Йорк Таймс“, „Стейт“, „Чикаго трибюн“, „Лайбрари джърнал“ и много други авторитетни класации.