page contents Книжен ъгъл: Страх, алчност и ненавист в „Стъклената къща“ на Сергей Устинов
Предоставено от Blogger.

Страх, алчност и ненавист в „Стъклената къща“ на Сергей Устинов

30.11.14

„Ако човек живее в стъклена къща, не си струва да замеря с камъни съседите си.“

Частният детектив Стас Северин получава задача от свой стар приятел - да намери убиеца на жена му. От несвързаните обяснения на клиента Стас разбира, че става дума за голямо наследство на известния колекционер на антики Арефиев, като претендентите за наследството представляват основния кръг от заподозрени.

Притежателят на 30 милиона долара е на смъртно легло. Роднините, без да дочакат кончината му, се впускат в борба за наследството. В тази борба не само всеки е сам за себе си, но и всичко е против всички.


Тайнственият ключ, предаден на Стас Северин, трябва да помогне при разбулване на загадката. Вдовецът не успява да разкаже други неща - на следващия ден той загива при странни обстоятелства.

Така Стас вече е въвлечен във верига от загадъчни събития, които не са свързани само с неговата работа. Той не може да остави безнаказано убийството на приятеля си, и, като добавка към всичко, неговата любима се оказва една от наследниците на богатия колекционер.

В „Стъклената къща“ Сергей Устинов умело поставя частния детектив Стас Северин в центъра на змийското гнездо. След като случайно се сдобива с ключ от банковата каса, в която умиращият милионер съхранява състоянието си, Стас се превръша в плячка. На всяка крачка го дебнат опасности, интриги и... любов.

Сергей Устинов е роден през 1953 г. в Москва. След като завършва филологическия факултет на Московския държавен педагогически институт „В. И. Ленин“, става журналист и специален кореспондент на вестник „Московский комсомолец“. Пише съдебни очерци, разкази с криминална тематика, а от 1984 г. се фокусира върху писането на детективски романи.

Известност му донасят повестите „Можете да разчитате на мен“ и „Неустановено лице“, публикувани в списание „Смяна“. Криминалният му роман „Непреодолимо желание“ носи на руския писател голяма популярност, както в България, така и по света.

Той e приятел и ученик на легендарните братя Вайнер и Юлиан Семьонов, автор на много романи и заснети по тях филми и телевизионни сериали с остър сюжет, които са признати за еталон в жанра.

Със „Стъклената къща“ пред читателя отново е налице великолепен образец на детективски роман, в който интригата се движи от страх, алчност и ненавист, които заемат мястото на минала любов. През 2001 г. по романа е заснет детективски сериал от 8 епизода по сценарий на Сергей Устинов, режисьор Всеволод Плоткин и Игорь Скляр в ролята на  Стас Северин.