page contents Книжен ъгъл: Награди Златен лъв 2014
Предоставено от Blogger.

Награди Златен лъв 2014

13.12.14

Традиционните годишни награди на Асоциация „Българска книга” за цялостен издателски проект бяха връчени снощи на тържествена церемония

На 12 декември 2014 г. Асоциация „Българска книга” връчи традиционните годишни награди на гилдията за цялостен издателски проект. Тържествената церемонията, част от Софийския международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал, се състоя в зала 5 на НДК. Наградите „Златен лъв” се връчват в две категории:

І. Награда за най-добър издателски проект

 Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.
За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. В състава на експертното жури тази година бяха Ангел Игов, проф. Виктор Паунов, проф. Кирил Гогов, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева, Стойко Василев, Федя Филкова.
До номинации достигнаха пет издателски проекта.
1. Голямата награда „Златен лъв 2014“ се присъди на изд. „Факел Експрес“ за „Избрани произведения“ на Даниил Хармс – за яркото представяне на емблематичния за модерната мисловност автор, съчетало блестящ преводачески екип и визуална естетика, която по неповторим начин интерпретира неговото творчество.
2. Номинация получиха АИ „Проф. Марин Дринов“ за „Енциклопедия „българско Възраждане“, т.1, с редактор Румяна Дамянова – за новаторския подход в изследването на книжовността, периодиката, литературния живот и културните институции на Възраждането, за приносен характер с непубликувана досега информация и материали за личности и културни средища и достойно полиграфическо оформление.
3. С грамота бяха отличени от изд. „Парадокс“ за „Цветя от края на 80-те. БГ рок – история, поезия“ от Румен Янев и Емил Братанов – за основополагащ изследователски проект на младежката музикална култура у нас през 80-те години, за богатия документален архив и добро полиграфическо оформление
4. Изд. „Жанет 45“ бяха номинирани за „Тънка книжка“ на Екатерина Йосифова (за великолепната поезия в рядко срещан синхрон с художественото оформление); за „Балканският човек“, т.1 на Йордан Велчев (За уникалния първи том от 3-томната поредица. Един монументален жанрово-синкретичен труд, посветен на балканската култура и сложния диалог между нейните различни културно-исторически и нарадопсихологически пластове); за поредицата „Кратки разкази завинаги“ (за представяне на най-високите съвременни постижения на световната литература в жанра на кратката проза)
5. Експертното жури присъди Специална награда на „Жанет 45“ за динамичната културна политика в представянето на цялото жанрово многообразие на съвременната българска литература в контекста на образците на световната литература

ІІ. Втората категория е за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес

 Награда се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителя на отличието. В състава на тазгодишното жури се включиха Аглика Георгиева, Александър Кръстев, Георги Ангелов, Гриша Атанасов, Петър Величков, Пепа Йорданова, Христо Блажев.

1. Наградата на журналистическото жури за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъди на изд. „Хермес“ за романа „Калуна Каля“ от Георги Божинов – значима творба от забравен автор.
2. С номинация бяха отличени изд. „Изток – Запад“ за „Живот в огъня“ от Марина Цветаева – за нов прочит на поезията й.
3. Номинация на „Издателство за поезия Да“ за поетичната му поредица, която представя по един прекрасен начин наши и чужди поети.
4. Номинация за изд. „Парадокс“ за книгата „Цветя от края на 80-те. БГ рок – история, поезия“ от Румен Янев и Емил Братанов – за впечатляващо представяне на епохата в българската култура.
5. Номинация за изд. „Сиела“ за „ Там, където беше погребан Орфей“ от Илия Троянов и фотограф Кристиан Мурбек – за представянето на една друга България.