page contents Книжен ъгъл: Леонардо да Винчи и Николо Макиавели в търсене на сериен убиец
Предоставено от Blogger.

Леонардо да Винчи и Николо Макиавели в търсене на сериен убиец

6.4.15

„Ентусиаст“ представя историческия трилър „Злата воля на Фортуна“ от Майкъл Енис

Вихрушка от интриги, машинации и любов, политическа и религиозна поквара – това е Ренесансът в Италия през XVI в. Безскрупулният херцог Чезаре Борджия, също толкова безпощадният му баща – папа Александър VI, брилянтният военен инженер и художник Леонардо да Винчи и небезизвестният философ, държавник и историк Николо Макиавели са в центъра на събитията в „Злата воля на Фортуна” от Майкъл Енис.

„Енис показва няколко слоя на автентичност. Книгата е шеметна комбинация от „Шифърът на Леонардо“, политиката на Борджиите и „Мълчанието на агнетата“. Мисля, че това е „От местопрестъплението: Италия“ около 1502 г. с Макиавели като детектив и психолог и Да Винчи като първия в историята съдебен патолог“, споделя Кристиан Дюшато от CNN.

Заобиколен от интриги и жени, животът на Родриго Борджия, или папа Александър VI, по никакъв начин не съответства на живота на духовник. Съдбата го дарява с няколко синове, но му отнема любимия – Хуан, който е гласен и за наследник на влиятелната фамилия. Събитията около смъртта на Хуан са твърде подозрителни. Папа Александър VI принуждава куртизанката Дамиата да научи повече за смъртта на Хуан. Грешката ѝ обаче е, че се забърква с неправилното семейство и така се превръща в пешка на игрите на друг от синовете на папата – Чезаре.

Смъртта на Хуан е и част от серия брутални убийства. Загадките растат право пропорционално с броя на труповете. В търсене на отговори съдбата среща Дамиата с Николо Макиавели и Леонардо да Винчи. Този уникален тандем от ексцентричен инженер и млад философ с новаторско мислене се впуска в лабиринт от интриги, конспирации и страсти, за да разгадае убийствата. Макиавели и да Винчи са изправени пред новото лице на злото, но няма да се спрат пред нищо, докато не открият истината.

„Злата воля на Фортуна” е истински шедьовър, изцяло базиран на исторически събития, който разкрива зашеметяващи тайни от миналото. Леонардо да Винчи и Николо Макиавели обединяват сили в изключителен исторически трилър и неусетно пренасят читателя в една отминала и вълнуваща епоха.

За Майкъл Енис

Майкъл Енис завършва история в Бъркли, Калифорния. Преподава история на изкуството в Университета в Остин, Тексас. Текстовете му, вариращи от военна тематика и национална политика до изкуство и архитектура, са отличени с няколко национални награди, включени са в учебната програма на Военната академия в Уест Пойнт и са публикувани в редица книги и списания като „Ескуайър“, „Тексас Мънтли“ и др. Освен на „Злата воля на Фортуна“ Майкъл Енис е автор и на други много популярни исторически романи като „Byzantium“ и „Duchess of Milan“.