page contents Книжен ъгъл: Защо предпочитат соцфилмите
Предоставено от Blogger.

Защо предпочитат соцфилмите

15.6.15

Петко Тодоров

Правени са от личности, според историята на Александър Грозев

 На човек му става гнусно като слуша коментарите покрай кампанията на Националната телевизия за определяне на филма „най”. Нелепостите на сценаристи и водещи са оправдани, там основният естетически аргумент трябва да е политическата коректност. Гнусното е, че им се подвеждат 1-2 иначе достойни люде - от сюрията събеседстващи. И така, кампаниите се изнизват, остава написаното от Грозев. Особено в портретите!

„Честни и всеотдайни творци, които се посветиха с достойнство на неблагодарната мисия да извисяват с филмите си нравствеността на своите съвременници” – Александър Грозев за майсторите в „Киното в България. Част II (1956-1969)” (изд. „Фабер”). 

Към критическата история е добавил портрети. Ето творците: Анжел Вагенщайн, Валери Петров, Павел Вежинов, Богомил Райнов, Христо Ганев и Бинка Желязкова, Рангел Вълчанов, Христо Писков и Ирина Акташева, Никола Корабов, Борислав Шаралиев, Въло Радев, Методи Андонов, Димо Коларов, Атанас Тасев, Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Невена Коканова, Тодор Динов, Христо Топузанов. Досадно дълъг списък, но кой от тях може да се вкара в раздела „и други”?

„Периодът ще се помни най-вече с приповдигнатата атмосфера на интелектуален кипеж и с онези ярки филмови произведения, които очертаха хоризонта на неговите принципни художествени открития”. А критичността на Грозев не би била възможна тогава...

Бива да се пита защо точно той изчерпва темата за властта и меценатството с политкоректната сега схема „цензура-забрани”. Може би защото сериозният анализ би засегнал и  капиталистическите отношения, те не са по-милозливи. Киното е удобен повод заради големите пари, а Грозев е можещият. Но четивото му респектира. Такова, посветено примерно на литературата ни, скоро няма да има.

Населението предпочита нашенските соцфилми пред сегашните капиталистически. Обяснението не е ли в горния списък? Изкуството се прави от личности. Кого да изправим срещу тях, танкиста Михайлов? Извинете!