page contents Книжен ъгъл: Търси се: Любимата книга на България, издадена през 2015 г.
Предоставено от Blogger.

Търси се: Любимата книга на България, издадена през 2015 г.

29.2.16

Започва „Моята любима книга – 2015” – първият по рода си национален конкурс за нови книги, издадени през изминалата година, в който победителят ще бъде определен от читателите чрез онлайн гласуване

От 29 февруари 2016 г. на сайта vsichkozaknigite.bg всеки над 16-годишна възраст може да даде гласа си за тези заглавия, издадени през 2015 г., които са го впечатлили най-много.
Конкурсът, организиран от Сдружение „Всичко за книгите”, се провежда за първи път и ще протече на два етапа. Кампанията се осъществява със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“.

Първият етап ще се състои от 29.02.2016 г. до 08.04.2016 г. и ще даде възможност на читателите да подкрепят своите любими книги в шест категории: „Съвременна художествена проза и поезия“, „Трилъри и криминална литература“, „Фантастика, фентъзи и хорър“, „Дамски романи“, „Исторически романи“ и „Нехудожествена литература“.

Вторият етап ще се проведе от 11.04.2016 г. до 17.04.2016 г. и в него 18 финалисти – по 3 книги от всяка категория, ще се борят за титлата „Любима книга на България” за 2015 г.
„Очакват ни интересни и вълнуващи седмици, казват организаторите. Ще бъде любопитно да разберем какво обичат да четат най-много българските читатели – кои са предпочитаните жанрове, какви теми ги вълнуват, кои автори са им любими и има ли сред тях много български писатели.

В този конкурс ще се гласува за нови заглавия, които само една година са присъствали на българския книжен пазар. Целта ни е да обърнем внимание на актуалните книги, да дадем възможност на читателите да определят своите фаворити в различните жанрове и да създадем активен диалог за съвременната литература и за определящите литературни тенденции.

Българските издатели подбраха близо 300 от най-добрите заглавия от своите листи и с този първоначален списък започва конкурсът. Оттук нататък думата имат читателите – те също могат да добавят своите предложения, стига да отговарят на условията на конкурса.“

След седем седмици ще стане ясно коя е книгата, спечелила сърцата на най-много българи, която ще получи приза „Любима книга на България” за 2015 г. След края на надпреварата ще бъдат раздадени и много награди за гласувалите – един ще получи ваучер за книги на стойност 200 лв., а други – поощрителни награди.

Докато възрастните избират своята любима книга, по-малките читатели на възраст между 6 г. и 15 г. също ще могат да подкрепят своите литературни фаворити от изминалата година в конкурса „Бисерче вълшебно”, който ще продължи до 17 април. Основен партньор на конкурса „Моята любима книга-2015” са НДК и Литературен клуб „Перото”.