page contents Книжен ъгъл: „Защо боледувам?” и как да излекуваме себе си
Предоставено от Blogger.

„Защо боледувам?” и как да излекуваме себе си

1.3.16

Според специалиста по невролингвистично програмиране Ричард Флук съвременната медицина не разполага с достатъчно време, за да обърне внимание на причинителите на болестите

Другият ѝ недостатък – допълва авторът на „Защо боледувам?” (Сиела) – е, че стимулира процъфтяването на фармацевтичната индустрия за сметка на персонализираната помощ. С подкрепата на много примери от своята практика Ричард Флук обяснява защо е толкова необходимо да изследваме особеностите на психиката и чувствителността към стреса.

Той вярва, че по този начин можем да лекуваме симптомите на широк спектър от заболявания. Специално внимание е отделено на физическите, психически, биологични, емоционални и социални фактори и тяхното въздействие върху човека. Едно от основните достойнства на Флук е, че той не отрича постиженията на медицината в диагностиката през последното столетие.


Ричард Флук е основател на движението Advanced Clearing Energetics™ (ACE) и има повече от 20 години опит в изучаването на връзката между стреса и боледуването. Майка му умира от рак, когато той е на 12, и това дава началото на житейската и професионалната му мисия да изследва причинителите на заболяването и да говори за превенцията му. Така основава ACE™ - системата от подходи, целящи да изчистят струпалата се в тялото негативна енергия, провокираща хроничните заболявания. В книгата „Защо боледувам?” се намират всички отговори, които търсим, когато болката ни завладее.

Телесни функции и болести

Нека разгледаме някои от органите с техните основни функции и как реагират на болест или стресиращо събитие.

Храносмилателен тракт

Болест в тази част на тялото говори за неспособност да бъде „смляно нещо, което е заседнало. Ако не успеете да смелите парче храна, идващата след нея храна също няма да бъде смляна, защото няма как да мине нататък в храносмилателния тракт. Функционирането и евентуалното оцеляване на организма е заплашено; ако не може да се храни, ще умре от глад. Клетките в тази част на храносмилателния тракт променят строежа и функцията си, за да бъдат в състояние да смилат по-ефективно заседналата храна.
Това може да се види при червеите. Ако част от храната заседне в храносмилателния им тракт, около областта, където е въпросната храна, се създава още храносмилателен тракт. Повече храносмилателни сокове се произвеждат от новите заобикалящи клетки и парчето храна се смила и преминава нататък или излиза извън организма. Заедно с това се изтикват навън и създадените допълнителни клетки.

Специфичните локални клетки се променят поради стреса от заседналата храна, така че тялото да може да се справи с проблема и да продължи да смила храна и по този начин да си осигури оцеляването. При хората информацията е храна. Информацията влияе на нашия поминък. Пример за това може да бъде внезапното откритие, че спестяванията, които сме правили цял живот, са изгубени в резултат на лош финансов съвет.

Жлези и гърди

По време на бременността клетките променят своята функция в млечните жлези в отговор на хормоналните промени в тялото на жената. Гърдите се уголемяват, за да произвеждат мляко за храна на бебето. Вроденото знание на майката, че оцеляването на бебето є през първите месеци след излизането му от утробата зависи от кърмата й, става причина локализираните в гръдните жлези клетки да започнат да се размножават. Гърдите при жената са средство за отхранване, тъй като това е предназначението и смисъла на самото им съществуване – да хранят новороденото бебе. В дивата природа без тази храна бебето ще умре. Разрастването на тъканите на гърдата е естествена биологична женска реакция, която се наблюдава при всяка бременна жена.

Кости и мускули
Ако някоя кост бъде счупена, тялото естествено се заема с коригиране на травмата. Животното със счупен заден крак често оцелява и след шест седмици започва да ходи отново с него, без помощта на човека. След стреса, причинен от счупването на костта, клетките се променят, за да се справят с проблема. Те се организират по изумителен начин, изграждайки костта точно в нужното количество точно на нужното място. Странен феномен, който ще потвърди всеки ортопед, е, че изградената отново кост е по-здрава, отколкото е била преди счупването, и този феномен се наблюдава както при хората, така и при животните.

Когато скъсате мускул при интензивни физически натоварвания, той ще се възстанови и ще бъде по-силен и по-голям, отколкото преди травмата. Това е известно на културистите, тъй като цялата им професия се основава на този естествен факт.

Кожа

При екземата се наблюдава загуба на кожа, последвана от възстановяване. Лекарите обикновено третират екземата със стероидни кремове, които по-скоро изтъняват и десенсибилизират кожата, отколкото лекуват проблема. Кожата обаче е нашият тактилен сетивен орган, който ни свързва с любимите хора. Загубилата чувствителността си кожа не позволява на човек да усеща липсващото докосване; той не мисли за човека, с когото е изгубил контакт.

Етапът на възстановяване на екземата са червените сърбящи обриви с по-висока от нормалната телесна температура, но всеки, който е страдал от това състояние, знае, че има две части: светлата, лющеща се, загубила чувствителността си студена кожа, и после червена, много чувствителна, сърбяща, гореща кожа. При преминаването от естествено към изкуствено хранене много бебета получават екзема по бузките. Лекарите казват, че това е алергична реакция към хуманизираното мляко. Възможно ли е причината да е изгубеният контакт между бебето и майчината гръд?

От това, което знаем за стреса като причинител на болести и за промяната на клетъчните функции с цел адаптиране към околните условия, следва, че екземата се дължи на загубения контакт на кожа с кожа. Този отговор е много по-правдоподобен, особено като се има предвид, че медицината не е в състояние да обясни напълно какво причинява алергията.