page contents Книжен ъгъл: Илън Мъск - човекът от бъдещето
Предоставено от Blogger.

Илън Мъск - човекът от бъдещето

5.6.16

Сензационната биография на  човека зад „PayPal”, „Tesla”, „SpaceX”, вече и на български език

Илън Мъск несъмнено е най-вълнуващата личност в Силициевата долина и е един от най-великите предприемачи на нашето време. Той е човекът зад „PayPal”, „Tesla Motors”, „SpaceX”, „SolarCity”, „Hyperloop” и идеята за глобална комуникационна мрежа. Прагматик и фантаст, който подготвя човечеството за колонизация на Марс. Инженер, изобретател, бизнесмен и индустриалец, способен да превърне големите идеи в грандиозни проекти.

Авторът Ашли Ванс прекарва повече от 50 часа в разговори с Мъск, прави интервюта с около 300 души и проследява пътя от нелекото детство на Илън Мъск в ЮАР до върховете на световния бизнес. Запознава ни отблизо с човека, който, независимо дали е обичан, или мразен, възхваляван или отричан, създава едно невероятно бъдеще.


 „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще” (ИК „Кръгозор”) е единствената официална биография на Илън Мъск, написана със специалното съдействие на самия него, на семейството и на приятелите му. Книгата се превръща в бестселър на „Ню Йорк Таймс” и се нарежда сред най-добрите заглавия на 2015 г. според „Уолстрийт Джърнал” и „Амазон”.

Мъск е единственият предприемач с достатъчно енергия, сила и въображение, който инвестира цялото си богатство в иновации от друго измерение и революционизира три индустрии едновременно – космическата, автомобилната и енергийната. Мисията на живота му изглежда фантастична, но ако Мъск успее да си купи достатъчно време, той ще предприеме най-голямото пътуване за спасение на човечеството.

„Иска ми се да умра с мисълта, че пред човечеството има светло бъдеще. Ако можем да си осигурим чиста енергия и да станем междупланетарна раса с устойчива цивилизация на друга планета – за да се справим с най-лошия сценарий, в който човешкото съзнание е заличено – тогава… мисля, че ще бъде много хубаво“, казва Мъск.       

Неслучайно в главния офис на „SpaceX” в Хоторн, Калифорния, от двете страни на стената, преграждаща офиса на Мъск, са закачени два гигантски плаката на Марс. Този отляво показва Марс такъв, какъвто е днес – студена и безплодна червена сфера. Плакатът отдясно показва Марс, покрит с богато залесена земна маса, обградена от океани. Планетата е затоплена и преобразена във вид, подходящ за човечеството. Мъск искрено се опитва да постигне точно това - превръщането на хората в космически колонизатори.

„Илън Мъск е човек, който винаги е бил посветен на своята мисия. А тя е по-фантастична и по-поглъщаща от всичко, което някой от нас някога ще изживее, разказва авторът Ашли Ванс. Мъск изглежда пристрастен към постоянното разширяване на дейностите си и просто не може да се спре, когато обявява нови големи проекти като „Hyperloop” или космическия интернет.

Също така вярвам по-силно от всякога, че Мъск е дълбоко емоционален човек, който страда и се радва по свой начин. Тази негова страна вероятно остава донякъде скрита от факта, че най-важна за него е мисията му да промени живота на човечеството, което може би му пречи да се съобразява със силните чувства у другите. Затова и понякога Мъск изглежда безчувствен и твърд. Аз обаче смятам, че той е способен на уникална емпатия – съчувства на цялата човешка раса, дори понякога да не зачита желанията и нуждите на отделни индивиди. Може да се окаже, че ни трябва точно такъв човек, ако искаме да превърнем космическия интернет в реалност”.

Увлекателната книга на Ашли Ванс ще ви накара да основете компания за коли, да строите космически кораби и да отидете на Марс. Единственият недостатък е, че накрая все пак ще си спомните, че не сте Илън Мъск и ще приемете мисълта, че това е светът на Илън, а всички ние просто живеем в него.

10 любопитни и малко известни факта за Илън Мъск

В книгата „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще” журналистът Ашли Ванс разказва за невероятния живот и кариера на една от най-странните и удивителни фигури в историята на бизнеса в САЩ. Tова е единствената официална биография на Илън Мъск, която излиза на български език на 31 май 2016 г. Авторът черпи информация от източника и предлага поглед зад кулисите на това как са създадени „Tesla Motors”, „SpaceX” и „SolarCity” и как работи Мъск, за да постигне целите си.

Освен изчерпателна информация, книгата предлага и много любопитни факти за Илън Мъск, които са малко известни. Ето и някои от тях:

1. Илън Мъск и Тони Старк - Робърт Дауни Джуниър черпи вдъхновение за ролята на Тони Старк във филма „Железният човек”  от едно посещение във фабриката за ракети на Мъск. Актьорът посещава офиса на „SpaceX” в Ел Сегундо през 2007 г. и получава персонален тур със самия Илън Мъск. „Не се впечатлявам толкова лесно, но този човек и цялото място бяха изумителни“, казва Дауни.
Но обиколката не е достатъчна. Дауни иска да надникне и в ума на Мъск. Той влиза в кабинета му, сяда на бюрото и обядва там. Актьорът попива излъчването му на „достъпно ексцентричен“, непретенциозен човек, който може да работи рамо до рамо с всички останали във фабриката. Мъск и героят във филма Старк имат нещо общо и според Дауни то е, че „и двамата са решили да се посветят на една идея, в името на която живеят“.
Когато се връща в офиса на продукцията на „Железният човек“, Дауни убеждава режисьора Джон Фавро да постави „Tesla Roadster” в работилницата на Старк от филма. От една страна, това ще бъде знак, че Старк е толкова влиятелен и готин, че е успял да се сдобие с „Roadster”, преди колата изобщо да влезе в продажба. На едно друго ниво обаче колата, намираща се близо до бюрото на Старк, прави връзка между актьора, неговия герой и Мъск. „След като опознах Илън, започнах да усещам присъствието му в работилницата. Героят ми и Илън станаха съвременници, вероятно хора, които биха излизали по купони заедно – или по-вероятно, биха отишли на някое необичайно съвместно пътуване в джунглата, за да пият странни напитки с шаманите.“
2. Илън Мъск и „Семейство Симпсън” – в един от епизодите на популярния американски анимационен сериал главният герой Хоумър вдъхновява Мъск за нови изобретения.

3. „Питай момчето гений“ - най-удивителната част от характера на Илън Мъск като малко момче е страстта му към четенето. „Не беше нещо необичайно за него да чете десет часа на ден. През уикенда се случваше да прочете по две книги на ден“, разказва брат му Кимбъл. Докато пазарували, родителите му често откривали, че Илън го няма. Отивали до най-близката книжарница и го намирали, седнал на пода, да чете в едно от състоянията си, подобни на транс.
Вече поотраснал, Илън сам започнал да ходи в книжарницата след края на часовете в два следобед и оставал там до около шест, когато родителите му се връщали от работа. Поглъщал романи, комикси и научнопопулярна литература. „Понякога ме гонеха от книжарниците, но по-често ме оставяха“, казва Илън. Сред любимите си заглавия той споменава „Властелинът на пръстените“, серията за Фондацията на Айзък Азимов, „Луната е наставница сурова“ на Робърт Хайнлайн, както и „Пътеводител на галактическия стопаджия“. „В един момент бях прочел всичко и в училищната, и в кварталната библиотека. Сигурно съм бил трети или четвърти клас. Опитах се да убедя библиотекарката да поръча още книги заради мен. И започнах да чета „Енциклопедия Британика“. Толкова ми помогна! Все пак никога не знаеш колко много неща не знаеш. Помага ти да осъзнаеш, че на света има толкова много неща“, казва Мъск.
Илън има фотографска памет, благодарение на което се превръща във фабрика за факти.

4. От котелното помещение до върха – на 17-годишна възраст Мъск  напуска ЮАР и отива в Канада. В продължение на една година сменя много работи „на парче“. Отглежда зеленчуци и разтоварва жито от силози във фермата на свой братовчед в градчето Валдек. Но най-тежката си физическа работа получава от бюрото по труда, където настоява за нещо с по-висока надница. Срещу 18 долара на час работата е да чисти котелното помещение на дървопреработвателна фабрика. „Навличаш защитен костюм и пролазваш през тесен тунел, в който едва се побираш. После ти подават лопата и трябва да изгребваш горещите отпадъци, от които все още се издига пара – пясък, кал, тиня. Подаваш ги в тунела, от който си влязъл. Няма измъкване. Колегата ти от отсрещната страна товари отпадъците в ръчна количка. Ако останеш вътре повече от половин час, прегряваш и умираш“, разказва Мъск. Тридесетина работници започват едновременно, а на третия ден са напуснали всички освен петима. В края на първата седмица остават само Мъск и още двама.

5. Студентска квартира и нелегален нощен клуб в едно - след две години в университета „Куийнс“, през 1992 г. Мъск се прехвърля със стипендия в университета на Пенсилвания.
Заедно с Адио Реси (който на свой ред става предприемач от Силициевата долина и с когото Илън до ден днешен си остава близък) се оказват настанени в скромното общежитие за първокурсници. Липсата на удобства обаче не отговаря на очакванията на Реси и той убеждава Мъск да наемат голяма къща извън кампуса. Успяват да намерят на добра цена къща с десет стаи, която доскоро е приютявала членове на университетско братство. През седмицата двамата учат, но с идването на уикенда Реси превръща къщата в нощен клуб. Той покрива прозорците с чували за смет, за да бъде вътрешността абсолютно тъмна, боядисва стените с ярки цветове и ги украсява с всевъзможни предмети. „Беше си стопроцентов нелегален бар. Присъствали са до 500 човека. Вземахме по пет долара за вход и бяхме на принципа „пиеш, колкото можеш“ – бира, шотове и каквото има.“
Приходите от партитата му помагат да се издържа сам и да си плаща следването.  Понякога изкарва парите за целия наем за месеца в рамките само на една вечер.

6. Нетрадиционно предложение за брак – след постоянни караници заради бивш приятел на Жюстин (първата съпруга на Мъск), който й се обажда по телефона, двойката стига до скандал близо до офисите на „X.com”. „Помня как си помислих, че драмата ми идва малко в повече и че ако така или иначе трябва да търпя всичко това, по-добре да сме женени. Казах му, че просто трябва да ми предложи брак“, разказва Жюстин. Мъск има нужда от няколко минути да се успокои, след което прави точно това – предлага й на улицата. След няколко дена те се връщат на същия тротоар, за да може Мъск да изпълни по-традиционно ритуала, като падне на колене и й подари пръстен.

7. На крачка от смъртта – Мъск прекарва десет дни между живота и смъртта в интензивно отделение, след като се разболява от най-опасната разновидност на малария – фалципарум малария, след ваканция в Африка. Случката дълбоко шокира бившата му съпруга Жюстин, с която в онзи момент са все още женени: „Той е като танк, невероятно издръжлив е и може да устои на нива на стрес, непосилни за никого другиго. Да го видя сломен и слаб, беше, като да се озова в алтернативна вселена.“ Пълното възстановяване отнема на Мъск шест месеца. Той отслабва с 22 килограма и изведнъж се озовава с цял гардероб с дрехи, които са му големи. „Бях много близо до смъртта, спомня си той. Това е поуката за мен от излизането в отпуск: ваканциите убиват.“

8. „От колко часове внимание се нуждае една жена седмично”? - след като се разделя с втората си съпруга, актрисата Талула Райли, Мъск се опитва да пресметне дали може да включи личен живот в натоварената си програма. „Мисля, че времето, което отделям на бизнеса и децата си, е достатъчно. Но ми се иска да отделя повече време за срещи с жени. Искам да си намеря приятелка. Затова трябва да си освободя още съвсем малко време. Може би пет или десет часа… от колко време се нуждае една жена седмично? Може би десет часа? Това нещо като минимум ли е? Не знам…“

9. Илън – този луд, луд шофьор - На Мъск му отнема по-малко от десетилетие, за да се превърне от номад в Канада до мултимилионер едва на 27 години. Спечелените от него 22 милиона долара му позволяват да смени апартамента, който дели с трима съквартиранти, с жилище от 170 квадратни метра, което купува и реновира. Освен нов дом той си купува и спортна кола „McLaren F1”. В този момент на света има едва шестдесет и два „McLaren”-а. Година по-късно, докато кара по Сенд Хил Роуд в Силициевата долина, за да се срещне с инвеститор, Мъск се обръща към свой приятел в колата с думите „Виж това!“. Настъпва педала на газта до дупка, колата изхвърча от платното, удря се в заграждение, отскача във въздуха и се завърта няколко пъти като фризби. Прозорците и гумите се пръсват на малки парченца, корпусът на колата е повреден. Мъск отново се обръща към спътника си и казва: „Най-забавното е, че не беше застрахована!“. Налага се двамата да стигнат на стоп до срещата си.

10. Илън Мъск знае как да се забавлява - Илън Мъск рядко намира време да разпусне, но когато го прави, купоните му са също толкова крайни, колкото и останалата част от живота му. На тридесетия си рожден ден Мъск наема замък в Англия за около 20 души. От 2,00 до 6,00 ч. през нощта играят версия на криеницата, наречена „Сардини“, в която един човек се крие, а всички останали го търсят. Друго такова парти се случва в Париж. Мъск, брат му и братовчедите им скучаят една нощ и решават да карат колела в града до 6 ч. сутринта. После спят през целия ден и отпътуват вечерта с „Ориент Експрес“. Следва нова безсънна нощ. На луксозния влак гостува авангардната трупа „The Lucent Dossier Experience”, която се занимава с акробатични номера и гадателство. Когато влакът стига до Венеция на следващия ден, семейство Мъск вечерят и прекарват цяла нощ на верандата на хотела с изглед към Канале Гранде.

Мъск си пада и по партитата с костюми – отива на едно от тях с рицарски доспехи, а вместо меч използва чадър, с който се сражава с джудже, облечено като Дарт Вейдър.
На един от последните си рождени дни Мъск кани петдесет души в замък – или поне най-близкия еквивалент на замък в САЩ – в Теритаун, Ню Йорк. Темата на партито е японски стийм пънк или нещо, излязло от мокрите сънища на някой маниак на тема фантастика – смесица от корсети, кожа и култ към машините. Мъск се облича като самурай.