page contents Книжен ъгъл: След „Кръгът“ на Дейв Егърс ще помислите дали да влезете във Фейсбук
Предоставено от Blogger.

След „Кръгът“ на Дейв Егърс ще помислите дали да влезете във Фейсбук

7.8.16

 Технотрилър за опасностите на бъдещето, което вече е тук

„Кръгът“ (Жанет 45, превод Ана Пипева) е „притча за опасностите, които ни дебнат в ерата на цифровизацията, в която личните ни данни все повече биват събирани, анализирани и обръщани в пари – век на наблюдението и Големите данни, в който неприкосновеността на личния живот е отживелица и на дневен ред е маоисткият колективизъм, пише Мичико Какутани в „Ню Йорк таймс“.

Чрез талантливата си проза и инстинктивна дарба на разказвач, Егърс живo и на места забавнo осмива наивитета, егоистичните подбуди и заблудения  идеализъм на технофилите. Както художникът и компютърен специалист Джарън Ланиер е направил в няколко книги с нехудожествена литература, г-н Егърс ни напомня как дигиталната утопия може да доведе до превръщане на ежедневието ни в сбор от данни, как вярата в мъдростта на тълпата може да доведе до управление на тълпата, как хватката на „кошерния разум“ може да доведе до омаловажаване на индивида.

Приключенията на героинята на Егърс, Мей Холанд, амбициозен новоназначен служител в компанията, представляват обективен урок за опасността да се превърнеш в дигитална нинджа на пълен работен ден, която крие сляпото доверие в Силициевата долина. Егърс е толкова привлекателен и съобразителен писател, че читателят го следва с удоволствие навсякъде… Забавно, написано с въображение четиво.“

За Керълайн Келог от „Лос Анжелос таймс“„Кръгът“ е забавен, понеже нанизва на шиш съвременната интернет култура. Холанд маниакално пресмята досега на своите подобни на туитър зингове и е ентусиазирана по повод благотворителна кампания за нуждаещи се деца, която събира не пари, а 2.3 милиона „усмивки“ (подобни на Фейсбук лайкове). Сградите на „Кръгът“ са наименувани по епохи, така че тя си купува вино от „Индустриалната революция“…

Идеите зад „Кръгът“ са неустоими и дълбоко съвременни. Можем да открием Холанд във всяка жена на преминала двайсетте, вярваща в интернет културата, необезпокоена от масираната централизация и монетизация на информацията, повсеместното видео наблюдение и корпоративните посегателства върху личния живот. Сравнете това с „Холограма за краля“, в който мъж на средна възраст дълбокомислено, но безпомощно наблюдава икономическия упадък на Америка, осъзнавайки, че опитите му да участва в глобализацията са довели до неговото собствено изпадане от употреба.

Взети заедно, двете книги казват нещо зловещо за мястото на Америка в света: заменили сме произвеждането на физически предмети с лустросана, безсмислена онлайн култура, която ни прави уязвими спрямо тези, които виждат тази информация под формата на данни, видео информация или нашите собствени консуматорски желания.“

„Социалното послание на романа е ясно, но Егерс майсторски го вплита в елегантно разказана, увлекателно четивна притча за 21 век… Най-натрапчивото откритие в „Кръгът“ обаче е осъзнаването от страна на читателя, че споделя същия технологично насочен манталитет, който довежда героите на романа до ръба на дисфункцията. Ние също искаме да знаем всичко, да гледаме, да наблюдаваме, да коментираме и да взаимодействаме, а силата на богато изпълнената с алюзии проза на Егерс лежи в способността му на излага на показ потенциалните опасности, които крие този импулс“,  пише Лаура Кристенсен от „Венити Феър“.

„Футуристичният роман на Дейв Егерс така може да ви погълне, че съвсем да забравите за Фейсбук. Последните страници ще ви накарат сериозно да си помислите преди да се логнете отново“, заключава Джон Фрийман в „Опра мегъзин“.

Освен на романа „Кръгът“, Дейв Егърс (1970) е автор на A Hologram for the King, финалист за National Book Award; What Is the What, финалист за National Book Critics Circle Award; и Your Fathers, Where Are They? And the Prophets, Do They Live Forever?, включена в краткия списък на International Dublin Literary Award.
Той е наскоро оттеглилият се основател на издателството „МакСуийнис“, както и действащ редактор на „Глас на свидетел“, поредица от книги, която използва устни истории, за да осветли случаи на нарушаване на човешките права. Мрежата от центрове за обучение по писателски умения сред младежите 826 National, на която е съосновател през 2002 г., днес има филиали в двайсет и два града по целия свят. ScholarMatch, сродна организация с нетърговска цел, основана през 2010 г., предлага програми за достъп до университетско обучение и финансиране на американски студенти.
Егърс е носител на Литературната награда за мир Dayton и на 2015 Аmnesty International Chair, която се дава за изкючителни заслуги в борбата за човешки права. Член е на Американската академия за изкуства и литература.