page contents Книжен ъгъл: „Пангея” - тоталната литература на Мария Голованивская
Предоставено от Blogger.

„Пангея” - тоталната литература на Мария Голованивская

24.9.16

Петко Тодоров

Историческото време няма смисъл, истината е в човешките преживявания – библейско послание

Местният поп празнува 60-годишнина, успял е да си направи подарък: събрал пари от местни богаташи и вдигнал църква. Харесва си репродукция на „Пирът на цар Ирод”, фреска от ренесансовия художник Филипо Липи и възлага на местния самодеен художник да я възпроизведе в църквата. Който е очаквано пияница, възпроизвежда я, но в свой скандальозен прочит.

В неговите лица на библейски персонажи са основни герои на „Пангея” от Мария Голованивская. „Основни”, защото героите са над 100, романът, по нейно определение се състои от „42 новели, които биха могли да се четат и поотделно” (изд. „Еднорог”, превод Денис Коробко, 719 с.).

Но не е така. Роман е. Авторката сервира с горната завръзка сякаш съвсем откровен ключ към него. И така е, и не е така. В Русия рекоха: Роман за Русия. Тя: И така е, и не е така. „Това е мой сън за Русия, в която всякога произлиза чудо и всякога побеждава слабият герой... Европеецът живее в предсказуема реалност, ние в непредсказуема”.

„Новелите” обикновено носят имената на герои, които са всякакви с всякакви участ и място в романа, с интензивно взиране в техните житейски подробности – как да се преразкаже в 2000 знака? А и няма смисъл. Има смисъл да се чете.

Голованивская е професор филолог, преводач и писател и това си личи в романа. Има ги такива в Русия, у нас се превежда по-комерсиалния Чхартишвили-Акунин. Там се забавляват да откриват в „Пангея” лица и събития от актуалната си действителност, но романът е смислен повече с това си заглавие, а не с „Русия”.

В тази белетристика е философията на човешката история. Историческото време няма смисъл, истината е в човешките преживявания – библейско послание. Светите Петър и Павел обсъждат досиетата на клиентите си сякаш на границата между първата и втората чашка.

Има я и пародията, има всичко, даже следваща революция. Тотална литература. В Русия минава за бестселър, у нас няма да стане. Тоталната литература върви с тотално четене.