page contents Книжен ъгъл: Да се отбием „В кафенето на екзистенциалистите”
Предоставено от Blogger.

Да се отбием „В кафенето на екзистенциалистите”

16.12.17

При Жан-Пол Сартър, Симон дьо Бовоар, Албер Камю, Мартин Хайдегер, Едмунд Хусерл, Карл Ясперс, Морис Мерло-Понти - създателите на екзистенциализма с техните противоборства, любовни афери, съперничества и партньорства

„В кафенето на екзистенциалистите” (Изток-Запад, превод Светлозара Лесева) е сред най-успешните заглавия за миналата година. Ню-Йорк Таймс я нарежда сред 10-те най-добри книги за 2016, а Гардиън я определя за книга на годината. „В кафенето на екзистенциалистите” се смята за най-добрата философска книга на годината (Файв бук сайт). Преведена е на над 20 езика и се радва на нестихващ читателски интерес.
     
Сара Бейкуел има небичаен стил на писане, който и позволява да пише остроумно и забавно по сериозни теми. „В кафенето на екзистенциалистите е отличена с Националната награда на критиката и едновременно с това е бестселър на Амазон. Подобно единодушие между  литературната критика и читателски прием, е рядко явление.

Стойностна книга, която освен това е забавна и продаваема, си заслужава вниманието. Тя напуска границите на специализираната философска литература, за да достигне до обикновените читатели и да ги заинтригува с философски учения на различни мислители. Нещо повече – да ги запознае с необикновения живот на тези велики умове, защото макар идеите са интересни, твърди Сара - хората са безрайно по-интригуващи.

Това е книга за екзистенциализма и неговите най-видни представители, описани в контекста на времето – 30-те до 50-те години на XX-ти век. Сара Бейкуел не се ограничава до изложение на философията на екзистенциализма, а го описва чрез живота на неговите създатели – Сартър и  Бовоар, както и на цяла плеяда последователи и съмишленици: Камю, Морис Мерло Понти, Айрис Мърдок и др. Така се запознаваме отблизо с необикновените им личности, с неконвенционалното им мислене и политически възгледи, с необичайното им сливане на живот и философия.

Не може да се разбере и осмисли екзистенциализмът в дълбочина, ако не се вземе предвид историческия контекст на неговото възникване и дълбоката му връзка с политическото състояние на Европа по онова време. Ето защо Сара Бейкуел ни потапя в атмосферата на Франция и Германия преди и по време на Втората световна война. Показва ни какви са предпоставките за възникването на тази философия, както и влиянието на други велики мислители (най-вече Ницше) върху нея. Описва и въздействието на феноменологията и на идеите на самия Едмунд Хусерл върху нейните основни постулати.

Именно оттам идва идеята на Сартър, че би могъл да философства за всичко – дори и за кайсиевите коктейли, характерни за любимото му кафене. Защото основна част от това да правиш философия (идея на феноменологията, взаимствана от Сартър) е да описваш точно своите възприятия и преживявания, и потопен изцяло в момента, по някакъв начин да успееш се докоснеш до същността на нещата.

И така, чрез най-обикновеното и прозаичното, да достигнеш до най-важните въпроси на битието: какъв е смисълът на живота; къде е мястото ни в този свят, какво е отношението ни към останалите хора и към собствената ни смърт. Защото централна тема във философията на екзистенциализма е темата за свободата и личния избор. Според Сартър ние сме свободни личности: свободни да правим своите избори, но и отговорни за последствията от същите тези избори. Ето защо свободата се оказва тежко бреме, отговорно за неврозите на съвременния човек.

Екзистенциализмът обаче не е просто размисъл и описание, а философия, която подтиква към действие. Повечето философи-екзистенциалисти са били политически активни и ангажирани, неподвластни на институционализирани авторитети и политическа власт. Освен това, подобно на античните философи, те са се старали да въплътят философията в живота си и да я изживеят. Защото според тях истинската философия е начин на живот.

Само човек, отлично запознат с темата, може да говори с такава лекота по важни философски въпроси. Зад тази лекота обаче се крие дълбоко познаване на философията на екзистенциализма, връзката му със предходни философски учения и влиянието му върху следващите.

С невероятно уменние Сара Бейкуел ни повежда на пътешествие в личния и окръжаващия свят на създателите на екзистенциализма, техните връзки, любови, противоречия и съперничества. Показва ни човешката страна на тези мислители с цялото им величие и всичките им слабости. Чрез забавни истории и анекдоти от живота им, остроумни коментари и проницателни взаимовръзки, Сара Бейкуел ни кара да обръщаме страница след страница, потопени във пъстрия калейдоскоп на великите умове и необичайните житейски истории на едни от най-големите мислители на XX-ти век.