page contents Книжен ъгъл: Александър Секулов: „Пиафè“ е пророчески роман за опита на човека да разкъса веригата на раждането и умирането
Предоставено от Blogger.

Александър Секулов: „Пиафè“ е пророчески роман за опита на човека да разкъса веригата на раждането и умирането

15.5.18

Нов роман на Недялко Славов и шесто издание на романа сензация „Камбаната“

Новият роман на Недялко Славов – „Пиафè“, е книга за трагизма на любовта в нашия все по-абсурден свят. В неговото мото: „Това сме ние – цялото човечество, решено с първата му формула – жена и мъж, които идват – жена и мъж, които си отиват“, е кодът на връзката между двамата герои Крис и Зара. Романът е шоков, шеметен и безмилостен.

Авторът на „Камбаната“ отново е верен на себе си да разсъждава мащабно и провиденчески над големите теми на съвремието ни. "Крис и Зара. Тъжна и вълнуваща история за неосъществения танц на любовта пиафè", казва за книгата Стойо Вартоломеев. А според Александър Секулов тя е „пророчески роман за опита на човека да разкъса веригата на раждането и умирането“.

Заедно с нея Издателска къща „Хермес“ пуска шесто издание на романа „Камбаната“, който получи подкрепата на хиляди читатели. Книгата предизвика фурор в литературните среди, печелейки много награди, сред които „Хеликон“ 2016, „Цветето на Хеликон“ за най-продавана българска книга сред номинираните, Националната литературна награда „Хр. Г. Данов“ 2017. Към „Камбаната“ има проявен интерес за превод на английски, филмова продукция и театрална драматизация.

Зара приближава под кънтящия свод, Чувам стъпките й в аванс. Виждам я, преди да я видя. Възниква, нараства, изпълва слуха ми. Откъсва се като сянка от царството на мъртвите звуци. И ето я – прелива от звуковото си видение в образ. Акустично променена (издължена от кънтящия свод!), прекосява от звуковия в зримия си свят.
Средна на ръст, с високи рамене, с бедра, забавяни елегантно от дължината си.
Клепачът ми почиства обектива, блендата на зеницата щрака. И пак.
Край!
Снимките са в депото на паметта.
Зара приижда и влиза в живота ми.

Недялко Славов (1952) е поет, писател и драматург. Роден е и живее в Пловдив. Той е сред най-успешните съвременни български писатели. Автор е на романите „Камбаната“, „Фаустино“, „432 херца“, „Портрет на поета като млад“, „Вертиго“, поетичния сборник „Мраморни години“, пиесите „Аляска“ и „Борса за трупове“, сборника „Филипополски разкази“. Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. За книгите си той е получил много награди, сред които Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“, награда „Хеликон“ (2015, 2016), „Цветето на Хеликон“, награда „Иван Николов“, награда „Пловдив“ и др.