page contents Книжен ъгъл: От седмицата: Умът, плътта, Енциклопедията
Предоставено от Blogger.

От седмицата: Умът, плътта, Енциклопедията

12.6.18

Петко Тодоров

Механизмите на ума

„Прекрасна лекция, но не вярвам и на дума от нея” - Даниъл Канеман за лекцията на Амос Тверски. Поканил го да говори пред неговите студенти. Първият им пряк контакт. За да се стигне до там, че човек като чете „Механизмите на ума” на Майкъл Луис не си представя биографията на единия или другия отделно (Изток-Запад, превод Елена Филипова).

Съчленената биография на двамата израелски психолози на поведението е и биография на тази наука. Основните им постижения са съвместна работа. Теориите им за човешката ирационалност и взимането на решения нямат заместител.

През 2002 г. Канеман получи „Нобел” за икономика. Тверски не доживя. Нека го чуем: „Понякога е по-лесно да направиш света по-добро място, отколкото да докажеш, че си направил света по-добро място”.

Плътта на Роса Монтеро

Роса Монтеро се появява в романа си „Плът” за да помогне на героинята (Колибри, превод Катя Диманова). Която подготвя изложба „Прокълнати писатели”, друга жена се намесва и пречи. И Монтеро помага с журналистика. Случва се, но предимно в романите.

Тази интрига не е централната в този. Героинята наема придружител за оперно представление от сайт за жигола, за да подразни бившия си любовник. Но стават едни неща, тя се привързва към жиголото.

Той на 32, тя на 60 и изстрадва драматично възрастта си в самота. Преживява новата си плътска връзка с подобаващо напрежение. Има защо.

Размишленията й за прокълнатите писатели добавят странни и забавни щрихи към разказа. Развръзката е драматична за героинята и съвсем нормално. Не плътта, уви, не плътта е виновна.

Наемен убиец след „Енциклопедията” на Дидро

„Това би било хубава история, нали? – отбелязах. Ако тези книги са пристигнали тук тайно” – Артуро Перес-Реверте в „Добри мъже” (Еднорог, превод Цвета Кирилова). Той самият като герой – замисля бъдещ роман.

Книгите – 28-те тома на прочутата „Енциклопедия” на Дидро и Д’Аламбер, излезли през 1751-1772 г. Забранени от испанската инквизиция. Но са се намерили по някакъв начин в библиотеката на Кралската испанска академия.

Мадрид и Париж в края на XVIII век, животът ври особено във френската столица. Там пристигат двама добри испанци с „енциклопедична” мисия, преследвани от наемен убиец. И от сладкодумието на автора.
Пак роман, в който интригата се върти около книга? Да, но това е Перес-Реверте. „Този роман е основан на действителни събития, героите и сцените на действие са автентични...”, предупреждава той. И прави от действителните събития приключение.