page contents Книжен ъгъл: Олдъс Хъксли сви гнездо в детска книга
Предоставено от Blogger.

Олдъс Хъксли сви гнездо в детска книга

29.10.18

Пророкът на антиутопията съчинява „Гаргите от Белокруша” за 5-годишната си племенница

Олдъс Хъксли - авторът на великата антиутопия „Прекрасният нов свят”, вече е на българския книжен пазар с... детска история. Той свива гнездо в душите на най-малките с приказката „Гаргите от Белокруша”, издадена за първи път у нас с емблемата на „Лист” в поредицата „Велики шедьоври от детски писатели”. Преводът е дело на Зорница Христова, а илюстрациите – на Ина Христова.

Британецът съчинява историята за племенницата си Оливия де Холвил през лятото на 1944 г. По онова време тя е на пет години и често гостува на прочутия писател и съпругата му Мария в къщата им в Ляно, Антелоуп Вали, Калифорния в пустинята Мохаве. Тримата редовно кръстосват пясъчната пустош и възрастните разнообразяват момиченцето като измислят приказки.

Една от тях Олдъс Хъксли записва по Коледа на същата година. Тогава той и жена му гостуват у семейството на Оливия, което междувременно се е преместило в близкото село Пеърблосъм (Белокруша).

В „Гаргите от Белокруша” Хъксли споменава съседите на Оливия и братчето й Сиги – господин и госпожа Йост. И точно те запазват единствения оцелял екземпляр от приказката – оригиналът бил върнат на Олдъс с молба да го илюстрира, а няколко години по-късно къщата му заедно с ръкописа изгаря при пожар. След смъртта му през 1963 г. историята задълго остава почти забравена.
По времето, когато съчинява „Гаргите от Белокруша”, Хъксли е на 50 години. Написал е най-известното си произведение – романа „Прекрасният нов свят” и експериментира с новите дроги. В приказката обаче няма никакви LCD-сюжети и родителите може да са спокойни, успокояват от издателството.

• Поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” е носител на наградите „Златен лъв” за издателски проект с обществена значмост през 2017 г. и „Христо Г. Данов” в категория „Изкуството на книгата” за 2018 г.

• Досега в поредицата:

„Котаракът и дяволът” от Джеймс Джойс
„Морис, или къщичката на рибаря” от Мери Шели
„Пчелица” от Анатол Франс
„Вдовицата и папагалът” от Вирджиния Улф
„Земното кълбо се върти” от Гъртруд Стайн
„Съвет към малките момичета” от Марк Твен
„Как Колята Панкин летя до Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше” от Даниил Хармс
„Бяла приказка” от Валери Петров
„Щастливия принц” от Оскар Уайлд
„Двата трамвая” от Осип Манделщам
„Слонът и пеперудът” от Е. Е. Къмингс