page contents Книжен ъгъл: Допинг, убийства, футбол във „Внезапна смърт“ от Ане и Евен Холт
Предоставено от Blogger.

Допинг, убийства, футбол във „Внезапна смърт“ от Ане и Евен Холт

20.11.18

 

Двама кардиолози отново се изявяват като детективи

Във „Внезапна смърт“ (Емас, превод Калина Тодорова) – продължение на романа „Мъждене“ – авторите Евен и Ане Холт „изобретяват“ нов наркотик, а заглавието назовава най-големия страх на всички пациенти със сърдечни заболявания. Защо един кардиолог да не печели като следовател? Сърцето е централен орган в човешкото тяло и е метафора на човешката душа – казва Ане Холт. – Но тази книга е с тематика, която надхвърля тясно медицинската. В нея става дума и за международни финансови машинации, и за незаконна търговия с картини, и за еврейската култура,  и за израелския шпионаж, и за фармацевтичната индустрия, и за футбола…

Сара Цукерман току-що е отпразнувала петдесетгодишния си юбилей. С голямо нежелание тя приема поканата на своя приятел да присъства на финала на Шампионската лига между двата немски футболни гранда  „Борусия Дортмунд“ и „Байерн Мюнхен“. След последния съдийски сигнал един от играчите колабира на терена. Сара се спуска да помага и единствено бързата ѝ намеса спасява футболиста от лапите на смъртта. Това се случва пред очите на милиони зрители по трибуните и пред телевизионните екрани. Силно впечатлен, собственикът на заможен лондонски футболен клуб, в който приятелят на Сара е мениджър, я кани на вечеря.

Финансовият магнат от ливански произход се оказва голям ценител на изкуството и собственик на внушителна колекция. По време на вечерята той споделя, че преди години е станал жертва на обир. Неизвестни крадци нахлуват в дома му, задигат три изключително ценни картини и откриват стрелба, при която двайсет и две годишен футболист от Гана, лично протеже на собственика на клуба, загива, а новороденият невръстен внук на милиардера получава животозастрашаващи наранявания. В резултат детето ще остане инвалид до края на живота си. Крупният бизнесмен подозира, че зад чудовищния акт стои израелската разузнавателна агенция „Мосад“.

Знаейки за финансовите затруднения на близкия си колега Ула Фармен, Сара му съдейства да го вземат на работа в медицинския екип на отбора. След известно време обаче Ула забелязва, че сред футболистите зачестяват случаите на сърдечен арест, а бързината на играчите се повишава неимоверно. Това го притеснява, защото подозира, че им дават забранени стимуланти. Същевременно обаче, като баща на шест деца, той има нужда от работата, за да осигурява прехраната на семейството си. Сара също се колебае дали да започна да дълбае по случая, защото се опасява, че приятелят ѝ може да се окаже в епицентъра на грандиозен допинг скандал...

Ане Холт е сред най-успешните криминални автори на Скандинавието и вече е продала 10 милиона от книгите си, преведени на повече от 25 езика. Интересно за нея още е, че тя е утвърдена професионалистка и в други поприща – бивша министърка на правосъдието на Норвегия, прокурорка, адвокатка, ръководеща собствена кантора, журналистка, телевизионна редакторка и водеща.

Романите ѝ са интелигентни, достъпни и напрегнати, и читателят бързо става съпричастен с героите и на всяка цена трябва да разбере – какво ще се случи до края? Ане Холт решава да напише роман в съавторство с брат си Евен Холт – завеждащ кардиологичното отделение в престижна норвежка болница, и така се появява „Мъждене“, първият случай на доктор Сара Цукерман – световноизвестен кардиохирург, предпочела спокойствието на провинциална норвежка болница пред блестящата кариера във водеща американска клиника.