page contents Книжен ъгъл: Втората световна война не свършва
Предоставено от Blogger.

Втората световна война не свършва

19.11.18


Петко Тодоров


Заради глад за нейни прочити

През студената война западните автори намаляват техните загуби във Втората световна война и увеличават тези на противника. По същия начин постъпват и съветските, припомня Васил Сгурев в „Курският сблъсък” (Захарий Стоянов). Той се опитва да е обективен за най-крупното сражение. Любопитен е анализът на академика кибернетик с математическо моделиране.

Най-впечатляващото у Антъни Бийвър в „Сталинград: Съдбовната обсада 1942-1943” е белетристичният език (Изток-Запад, превод Мария Кондакова). Британският историк не спестява анализи, но грижата му за читателя е основната.

С картинната репортажност, с усета за парадоксалния детайл или кинематографичното описание, примерно на пленяването на Паулус, с психологичните портрети на участници и ситуации.

Борис Богачов е неизвестен съветски офицер и побългареното му заглавие„Цената на победата” влиза в поредицата на редактора Марин Гинев с мемоари предимно на германски участници заради „неконвенционалността” си (Прозорец, превод Мария Михайлова).

Поделен с драматизма и пацифизъм героизъм. Но и отрича митове, примерно за ролята на водката. Ала по-важно е съпоставителното четене с германците, които по правило съжаляват единствено, че са загубили войната. Незаменим хляб за народопсихолозите.