page contents Книжен ъгъл: Гари Келър и методът на „Единственото нещо“
Предоставено от Blogger.

Гари Келър и методът на „Единственото нещо“

12.11.18

Възможно ли е да постигнем повече за по-малко усилия и време?

Основател и председател на борда на най-голямата компания за недвижими имоти в света, Гари Келър споделя уникалния си начин на работа: „Свърши едно-единствено нещо, което е най-важно и което ще направи всичко друго по-лесно или ненужно“. С помощта на графики и забавни истории той показва как да организираме максимално ефективно времето си, да оптимизираме начина си на работа и да подредим приоритетите си в работата и личния живот.

Вече стотици компании прилагат този лесeн и ефикасeн подход, за да повишат резултатите си. Той е помогнал на хиляди хора да изградят успешни кариери, да постигнат промяна в личен план и да се наслаждават на живота. Вие също може да се възползвате от метода, като с помощта на „Единственото нещо“ (Хермес, Марина Огнянова) откриете вашето единствено нещо.

Няколко години след като завършва колеж, Гари Келър вече е постигнал впечатляващи успехи като мениджър на търговски екип и стартира собствен бизнес. Финансовата криза почти го довежда до банкрут и той решава да направи генерална промяна. Две години по-късно неговата компания заема първо място по продажби на недвижими имоти в района на Остин, Тексас. След години на растеж и франчайзинг, компанията вече държи челна позиция в световен мащаб и има офиси на няколко континента.

Днес Келър се нарежда не само сред най-влиятелните лидери в сектора на недвижимите имоти, но и сред най-продаваните автори на бизнес и мотивационна литература. Благодарение на личната си аура, позитивно отношение и безотказно ноу-хау, Гари е търсен лектор и водещ на обучителни семинари. Той работи с мениджъри от различни нива и с техните екипи, помагайки им да получат невероятни резултати, като стесняват фокуса си до своето единствено нещо.

Ето какво разказва Гари Келър за важните уроци, които е научил през годините, и за полезните съвети, които е описал в „Единственото нещо“.

Гари Келър: Искам да науча хората, че трябва да правят по-малко неща, за да постигат по-добри резултати

- Концепцията на „Единственото нещо“ е много интересна. Разкажете ни повече за основното послание, което искахте да предадете с книгата?

- Искам да науча хората, че трябва да правят по-малко неща, за да постигат по-добри резултати. Често срещана човешка черта е да анализираме и планираме твърде много в личен и професионален план. Смятаме, че успехът изисква дълъг списък със задачи и запълнен график. Истината е, че дългите часове работа не ни правят нито по-добри, нито по-здрави. Всъщност в повечето случаи успяваме въпреки всичко, с което сме се нагърбили, а не заради него.
Затова трябва да осъзнаем, че не всички задачи имат едно и също значение, да открием най-важната и да започнем с нея.
- Как прилагате принципа на единственото нещо в живота и работата си?

- За мен той вече се е превърнал в навик. Използвам го само в най-важните аспекти от живота ми – физическото и душевното ми здраве, личните взаимоотношения, бизнеса. Задавам си въпроса кое е най-важното за всяка от тези области – и го правя. По този начин постигам баланс.
Ще дам един конкретен пример. През 2001 г. фирмата се развиваше добре, но все още не бяхме привлекли вниманието на лидерите в бранша. Събрах мениджърите си, за да помислим за 100 начина как да постигнем по-добри резултати. На следващия ден сведохме списъка до 10 идеи и от тях избрахме една: да напишем книга, която помага на други хора да успеят в бизнеса с недвижими имоти. Това беше единственото нещо за този конкретен случай и то проработи.

- Защо според Вас принципът на единственото нещо е толкова успешен?

- Подходът работи, защото успехът не идва веднага и едновременно във всички области на живота, а се дължи на последователни, натрупващи се действия. Когато направите правилното нещо и след това – следващото правилно нещо, променяте поведението си и развивате нови навици, резултатите се надграждат и вие постигате все по-големи успехи.

- В днешния технологичен свят има безкрайно много разсейващи фактори. Как успявате да ги избегнете?

- Да си успешен, не означава да си перфектен. Не се старая във всяка минута от деня да бъда фокусиран върху единственото нещо. Вместо това отделям време за най-важните задачи и в този период от деня се старая на всяка цена да не се разсейвам. То е като да отидеш на кино – за няколко часа си изключил телефона си, приготвил си лека храна, в случай че огладнееш, имаш подръка всичко, което може да ти потрябва, и се съсредоточаваш върху филма. Когато знаеш, че специално си отделил време за важните неща, напрежението изчезва и ставаш много по-продуктивен.