page contents Книжен ъгъл: Жената на Горки и Хърбърт Уелс
Предоставено от Blogger.

Жената на Горки и Хърбърт Уелс

4.3.19

Петко Тодоров

И не само - в биографията от Нина Берберова

Нина Берберова цитира Съмърсет Моъм: „Нашите професионални експерти в секретните служби се набираха в по-голямата си част от белетристи, които вече имаха някакъв успех. Беше ми връчена огромна сума пари, наполовина английски, наполовина американски – аз трябваше да помагам на меншевиките при купуване на оръжие и за подкупване на печата, за да удържаме Русия във войната” – Първата световна. В „Желязната жена” (Колибри, превод Белла Цонева).

Славно живяли писателите през епохата, особено в биографията на Мария Закревска Бенкендорф. Наричали я Мура. Омъжвана два пъти не по любов. Мъжете на живота й са трима. Първо е Робърт Локхарт, британски дипломат, шпионин, журналист. Арестуван през 1918 г. в Москва заради участие в заговор за държавен преврат. С него и Мура.

Максим Горки се застъпил за нея. После му станала секретарка, в Италия и фактическа жена. Той се връща през 1933 г. в родината, тя тръгва за Лондон. При Хърбърт Джордж Уелс. През 1920 г. му превежда при посещението му в СССР. Отказва брак, но остава с него до края на дните му. Среща се и с Локхарт. Небляскава преводачка на художествена литература, според Берберова. Но с бляскаво светско присъствие.

Славна биография и книжен дебют на Берберова на български. Минава за руско-американска писателка (1901-1993), съпруга на Владислав Ходасевич. Мъжко писане. Биография на епохата с невероятни вътрешни биографии. Такива като Александър Парвус не са изненада, но фигури като Зиновий Пешков са находка. Брат на Яков Свердлов, осиновен от Горки, приключил като френски генерал от обкръжението на Дьо Гол.

Но Берберова е по-силна при писателите. Особено релефен е нейният Горки и особено внушителен е двойният портрет с приятеля му Уелс в заключителната част...

Къде изчезна фигурата на писателя? Заедно с духовната погнуса, след като са нормални рекламите за романи с бележката за автора: „Той живее със съпругата си, двете деца и трите си котки в Охайо”