page contents Книжен ъгъл: Катрин Тейлър: Обожавам Англия и ми носи удоволствие да изграждам сюжети, които се развиват там
Предоставено от Blogger.

Катрин Тейлър: Обожавам Англия и ми носи удоволствие да изграждам сюжети, които се развиват там

18.6.19

Героинята на Катрин Тейлър в „Лятото на дивите цветя“ (Хермес, превод Емилия Драганова) Зоуи е изправена пред трудното решение дали да се подложи на необходима, но рискова операция. Тя спонтанно заминава за китното градче на брега на морето, където преди четиринайсет години е преживяла най-щастливите си дни и най-страшния си кошмар. Сега тя най-накрая е готова да се изправи пред тайните, останали скрити през онова лято.
На скалите, станали свидетели на краха на мечтите й, Зоуи отново среща голямата си любов. Но дали времето ще им стигне, за да се помирят с миналото?

Катрин Тейлър е немска авторка, добила известност в родината си с еротичната поредица „Цветовете на любовта“, която включва четири романа. Те се превръщат в бестселъри в Германия с продажби от половин милион екземпляра и заемат второ място в престижната класация на „Шпигел“. Голям интерес предизвиква и трилогията „Имението Дарингам“, предназначена за почитателите на сериала „Имението Даунтън“, на книгите на Уна-Мери Паркър и Розамунде Пилхер. Следва интервю с Катрин Тейлър.

- Как започнахте да пишете? Имаше ли някакъв момент в живота ви, който ви накара да си кажете: „Искам да стана писателка“?

- Не, няма конкретен момент. Започнах да пиша много рано – основно кратки разкази. Някои от тях бяха публикувани в местен вестник. В юношеските си години спечелих и награда за едно свое стихотворение. Писането винаги е било част от живота ми и никога не съм поставяла под съмнение факта, че това е нещо, което правя с удоволствие. Затова започнах да се занимавам с журналистика, известно време работих и като преводач. А в момента, в който получих договора за издаване на първата ми книга, се почувствах и истинска писателка.

- Първите ви книги – „Цветовете на любовта“ и „Имението Дарингам“ – се състоят от няколко части. Това ли е форматът, в който- предпочитате да разказвате една история – в отделни книги, а не в един самостоятелен роман?

- И двата варианта имат различни предимства. Поредиците дават повече място на автора да разкаже историята и ми харесва, че позволяват на читателите да опознаят героите по-добре и да прекарат повече време с тях.

- Къде откривате вдъхновение?

- Всичко ме вдъхновява – нещата, които виждам, чувам или чета. Може да е сцена от филм, статия във вестника, дочут разговор – всичко може да се превърне в началото на нова история. Но за да напишеш книга, само една идея не е достатъчна, необходими са поне сто.

- Разкажете ни повече за писателския си процес. Колко от написаното идва от реални събития и вашия личен опит?

- Като тийнейджърка, когато исках да напиша един разказ, просто сядах и започвах да пиша каквото ми дойде наум. Но често се случваше в един момент вдъхновението и идеите просто да изчезнат. Сега вече работя по различен начин. Първо си създавам план за книгата и си изяснявам какво искам да кажа и как искам да завърши всичко. Едва тогава започвам да пиша и така си гарантирам, че няма опасност изведнъж да се окажа без идеи. Когато напиша черновата, задължително я редактирам няколко пъти и винаги съм отворена към градивна критика от редакторите и читателите.
Всичко, за което пиша, идва от въображението ми, така че със сигурност има лични преживявания, които съм включила тук-там, но те са в детайлите или при описанието на чувствата на героите. Всичко останало е чиста фантазия.

- Повечето читатели са изненадани, когато научат, че сте немска писателка, защото книгите ви съдържат много повече английски дух и сюжети. Защо избрахте да е така?

- Обожавам Англия и ми носи удоволствие да изграждам сюжети, които се развиват там. Това ми помага да създам малко повече дистанция между себе си и героите, за да имам по-всеобхватен поглед върху историята им. Освен това името ми има много английско звучене, което се съчетава идеално.

- Според вас писането въпрос на талант ли е, или по-скоро плод на много работа?

- Мисля, че е комбинация от двете. Необходим е някакъв основополагащ талант, за да може да измисляте истории и да се изразявате добре – като истински разказвач. Но след това трябва да учите много, за да впрегнете таланта и вдъхновението и да създадете хубава книга. Формата е толкова важна, колкото и идеята, затова всеки писател трябва да работи непрекъснато, за да овладее и развива литературния занаят.

- А какво бихте посъветвали начинаещите писатели?

- Не спирайте да пишете! Всяка история, дори да остане непубликувана, има смисъл, защото чрез нея научавате какво да избягвате или да подобрите в бъдеще. В писането, както във всичко останало, съвършенството идва с практиката. И винаги трябва да търсите съвет от хората, които имат умения в областта. Приятелите и семейството ще ви кажат, че всичко е фантастично, но вие трябва да търсите конструктивната критика. Не спирайте да задавате въпроси и продължавайте смело напред.