page contents Книжен ъгъл: Ирена Григорова разказва истории от „Прастари времена“
Предоставено от Blogger.

Ирена Григорова разказва истории от „Прастари времена“

19.11.19

Великани с огромна сила, герои с безстрашни сърца, девици с нечувана красота, триглави лами, птицехора и други чудати създания

Те бродят из историите, включени в новата книга на журналистката Ирена Григорова „Прастари времена“ (Апостроф). От години авторката подрежда заплетени пъзели, свързани с отминали епохи и забравени герои, а това е първата ѝ книга с научнопопулярна насоченост.

Ирена Григорова, позната от рубриката си „Мистичната България“ в „Преди обед“ по bTV, тръгва по следите на митичните библейски герои и открива връзки, които водят към едно категорично заключение: българите са наследници на онази божествена кръвна линия, за която се говори в Стария завет.

Историята започва в далечните предпотопни времена и е за същества, които остават в митовете и легендите не само на хората, живели в библейските земи, но и по цял свят. Тази история е не просто свързана с нашите земи и с нашите хора, а е основополагаща в развитието на цивилизацията, зародила се по крайбрежието на днешно Черно море.

Кои са Божиите синове, заради които Господ изпраща Големия потоп на земята? Има ли оцелели от тайнствената кръвна линия, за която се разказва в Стария завет? Чии наследници са траките и защо гърците ги наричат гиганти? Възможно ли е легендите за Крали Марко, Демир баба и Ерим папа да ни разказват за същества със същото ДНК? Кои са крилатите юнаци и защо на небето се раздават крила? И още по-важното: защо на територията на Балканския полуостров има толкова много следи от странно високи и крилати същества?

Според Ирена Григорова героите от прастарите времена са захвърлени в прашния ъгъл на човешката история. Захвърлени, но живи. Те са там. И ни викат.

Премиерата на „Прастари времена“ ще се състои на 20 ноември от 19:00 ч. в „Кино култура“.