page contents Книжен ъгъл: „Седем дни в Родопите” ще ви разкрие планината от край до край
Предоставено от Blogger.

„Седем дни в Родопите” ще ви разкрие планината от край до край

14.7.20



Колкото и да обикаляте из тях, винаги ще откриете някое ново кътче, което да ви изненада със спиращи дъха гледки и богата история

Новият пътеводител от Ели Иванова „Седем дни в Родопите” (Сиела) включва 44 туристически обекта, подходящи за ваканцията.

Дойде сезонът на летните отпуски. И една от най-подходящите дестинации, към които да поемете, за да се скриете от шума на големия град, заема голяма част от територията на България (над 13%).

За да се почувствате като истински пътешественици, не е необходимо да пътувате до далечни земи. Достатъчно е да прекарате „Седем дни в Родопите”.

Новата книга от авторката на „52 екопътеки” Ели Иванова ще зарадва всички любители на планината, предлагайки примерен маршрут, който позволява в рамките на една седмица с кола да прекосите Родопите  от изток на запад.

Красиви и стратегически, Родопите са били винаги примамливи за заселници и завоеватели.  Освен някои от най-известните ѝ забележителности в това издание създателката на блога „Думи в друми” включва и по-малко познати, но също толкова красиви места.

Вещите ѝ съвети са допълнени от майсторските фотографии, дело на Иван Иванов, които ще ви пренесат в потайните и древни гори на Родопите. А колкото и да обикаляте из тях с месеци, винаги ще откриете някое ново кътче, което да ви изненада със спиращи дъха гледки и богата история.

В този пътеводител са описани  44 туристически обекта, сред които има крепости, долмени, пътеки, водопади, мостове, извори, меандри и китни родопски градчета и села. Всеки един от тях е достъпен за всеки – не са необходими някакви свръхспособности, нито специална екипировка.
„Седем дни в Родопите”  ще ви разкрие Родопите от край до край. Остава само да ги преживеее и със сърцето си!

Екопътека Каньонът на водопадите


Екопътека Каньонът на водопадите е много приятно място за разходка край Смолян. Изградена е в китна местност – резерват Сосковчето, и се вие покрай река Герзовска, а водопадите, които могат да се видят по нея, са наистина много.
Един от водопадите по реката – водопад Орфей, висок 68 м – е от най-високите в Родопите. Струите му се спускат надолу по голяма скала във формата на лира. Сърцето е друг интересен водопад по маршрута, водите му текат на две струи, образуващи очертанията на сърце.
Освен водопадите, интерес по пътеката будят три площадки за на¬блюдение с красиви панорамни гледки.
Как се стига
За да стигнете до екопътеката, трябва да тръгнете от Смолян в посока село Мугла. Малко след Смолян, при стар бетонов възел, трябва да се отклоните вдясно по тесен път с лош асфалт. Поставени са жълти стрелки табелки за екопътеката.
Координати на отбивката: 41.579493, 24.659579.
Може да продължите още малко по този път до неголям паркинг. Там най-добре оставете колата и продължете пеша, защото пътят става много лош, а и вече сте съвсем близо до началото на пътеката.

Особености на маршрута
Маршрутът на екопътеката е кръгов и може да се раздели на четири етапа. Изминава се за около 3 часа, без да се включват почивките. За по-голяма яснота в маршрута включвам и отсечката от паркинга до началото на пътеката.
Етап 1: паркинг – първи мост
Този етап представлява леко изкачване по широк път, който в по-голямата си част е покрит с асфалт, но изронен с годините. Етапът се изминава за около 35 минути и приключва на първия мост над реката. От там насетне маршрутът е кръгов, като кръгът се затваря точно при моста.
Етап 2: първи мост – първа панорамна площадка
От моста пътеката продължава леко надясно и нагоре. В зависимост от метеорологичните условия в района, предшестващи вашата разходка, може да се натъкнете на доста паднали дървета в реката. Все пак самата пътека се разчиства редовно и мостовете и стълбите се поддържат в добро състояние.
Този етап е предимно изкачване, на места по дървени стълби. Минава се по доста мостчета. Тук ще се натъкнете на двата най-атрактивни водопада – Орфей и Сърцето, за които вече споменах.
Етапът се изминава за около час. Той приключва на панорамна площадка високо в скалите с невероятна гледка към Смолян.
Етап 3: първа панорамна площадка – първи мост
В началото на този етап ще се изкачите още малко, след което започвате спускане, на места – стръмно. Внимавайте да не се подхлъзнете. Пътеката се вие в гора. Минава се през втора панорамна площадка и после още една, която е леко встрани от пътеката. Има табелки за всяка от площадките.
Етапът се изминава за около 50 минути.
Етап 4: първи мост – паркинг
Това е етап 1 в обратна посока. Изминава се за същото време – 35 минути.
Като цяло пътеката е добре обозначена и е оборудвана с удобни зони за отдих. Атракция в преминаването на маршрута са многото стълби и мостчета.