page contents Книжен ъгъл: Главният редактор представя: Удивителна книга за българските планини
Предоставено от Blogger.

Главният редактор представя: Удивителна книга за българските планини

28.9.20

Захари Карабашлиев
Фейсбук
 
Още една великолепна книга излезе в "Сиела" и след два дни ще имаме представяне-разговор с автора й Иван Панкев - фотограф, световен пътешественик, родолюбец и страхотен разказвач.  Преди да я прочета не съм се интересувал колко на брой са планините в България - 39? 42? Нямах и представа колко интересни, загадъчни, непознати могат да бъдат те. 
 
Иван Панкев е обиколил всички 42 планини в страната ни. В тази книга - луксозна, голям формат - има снимки и приключения за изкачванията му. Неговите истории и фотографии обхващат и четирите годишни времена, включително и най-свирепите зими. Диви кози, сърни и стада коне, снима ендемични за България биологични видове, пълноводни водопади и мистични пещери, мегалитни светилища и антични крепости, места, където отдавна не е стъпвал човешки крак, далеч от утъпканите пътеки, сред пущинаците и трънаците, призрачни сгради и забравени красоти.
 
В този албум с фотописи са събрани пет разказа за Стара планина, четири за Родопите, по три за Рили и Пирин, два за Средна гора и по един за останалите планини в страната ни. 
 
Иван е пътешествал както из цяла България, така и до някои от най-далечните места на Земята – изкачвал е вулкан в Южна Америка, пътувал е на автостоп из Близкия изток и с лодка по река Амазонка. Неговите странствания по света само го правят още по-страстен любител на българската природа и ценител на нейното многообразие. 
 
Удивителна книга! Заповядайте на премиерата ѝ. От 19:00 ч. на 30 септември в бар SODA – съвсем в сърцето на София, до НДК, под Моста на влюбените.