page contents Книжен ъгъл: Защо някои жени получават всичко, а други всичко, което заслужават.
Предоставено от Blogger.

Защо някои жени получават всичко, а други всичко, което заслужават.

19.7.22

„Последната госпожа Периш“ – психологическият трилър, който взриви световния книжен пазар, най-сетне и на български

Когато Лин и Валъри Константин написват „Последната госпожа Периш“ под псевдонима Лив Константин, двете са наясно, че са сътворили бестселър. И са прави. За разлика от първата им съвместна творба, психологическият трилър за Дафни и Джаксън Периш веднага е поет от агентка, която продава правата му за отрицателно време. Скоро след излизането си „Последната госпожа Периш“ (Бениториал, превод Габриела Кожухарова, корица Яна Аргиропулос) оглавява класациите за бестселъри на USA Today и Wall Street Journal и привлича вниманието на Рийз Уидърспун, която я избира за книга на месеца в световноизвестния си литературен клуб. Книгата е преведена на 29 езика, има над 200 000 ревюта в читателската платформа Goodreads и десетки допечатки на оригиналното издание, а стрийминг гигантът Netflix е в процес на разработка на екранизацията на романа.
Всичко обаче започва от две сестри, които като малки обичат да слушат и преразказват историите на баба си от Гърция. Тази любов не избледнява дори когато двете се ориентират професионално – Валъри към Белия дом, където работи в екипа на президента Никсън, а Лин към маркетинга. И двете не могат да си представят, че действително е възможно да си изкарват хляба с разказването на истории. Всичко това се променя, когато децата на сестрите порастват и те решават да се отдадат на хобито си – перфектния начин да прекарват повече време заедно. Когато Лин и Валъри творят в дуо, се чуват всеки ден и обсъждат план за деня. Всяка от тях работи по една глава от романа, след което си ги разменят за редакция и дописване. „В момента на завършване на дадена книга вече всяка страница е пипната и от двете ни - казва Лин в интервю за „Асошиейтед Прес“.
Така през 2017 г. се ражда „Последната госпожа Периш“ – история за безскрупулна златотърсачка, която подлъгва красавицата с добро сърце Дафни в приятелство с единственото намерение да отнеме съпруга ѝ – ослепителния богаташ Джаксън Периш. Сестрите Константин не се ограничават жанрово, когато започват романа по идея на Лин, но шокиращите обрати и тъмните тайни естествено го позиционират редом до най-свежите и апетитни психологически трилъри на десетилетието. Плашеща, но завладяваща динамична история за необуздана похот и истинска лудост, „Последната госпожа Периш“ обещава на читателите пристрастяващо изживяване, перфектно за летните месеци.
„Невероятно реалистичен, хипнотично завладяващ и възхитително страховит и ужасяващ – един от най-добрите психологически трилъри, които ще прочетете през годината.“ – Лий Чайлд

Лив Константин е литературният псевдоним на Лин и Валъри Константин. Понеже ги делят три щата, двете постоянно говорят по Скайп и непрекъснато си разменят имейли. Отдават умението си да съчиняват мрачни сюжети на факта, че с часове са слушали историите, които баба им гъркиня им е разказвала.
Можете да научите повече за тях на: livconstantine.com. Следва откъс.

На Амбър Патерсън ѝ беше писнало да бъде невидима. От три месеца идваше във фитнес залата всеки ден – три дълги месеца, през които бе наблюдавала тези безделнички да се трудят върху единственото, за което ги беше грижа. Бяха толкова самовлюбени: беше готова да заложи и последния си долар, че никоя от тях не би я разпознала на улицата, въпреки че всеки божи ден стоеше на метър и половина от особите им. В техните очи тя беше просто част от пейзажа – маловажна и недостойна за вниманието им. На нея обаче не ѝ пукаше – за никоя от тях. Имаше една-единствена причина всеки ден да се влачи тук, до този уред, точно в осем.
Беше ѝ писнало до смърт от еднообразието – ден след ден си скъсваше задника в изчакване на удобен момент да действа. С ъгълчето на окото си зърна добре познатите златисти маратонки „Найки“ да стъпват на уреда до нея. Амбър изправи рамене и се престори, че е погълната от списанието, поставено на стратегическо място върху рамката на собствения ѝ уред. Тя се обърна и удостои блондинката до себе си със свенлива усмивка, която ѝ спечели вежливо кимване в отговор. Амбър се протегна за бутилката си с вода, като нарочно премести крак до ръба на уреда и се подхлъзна, събаряйки списанието, което се приземи на пода под педала на съседната машина.
– О, господи, много съжалявам – каза тя и се изчерви.
Преди да е успяла да слезе, жената спря да върти педалите и вдигна списанието вместо нея. Амбър видя как веждите ѝ се сключиха.
– Четете списание „ИС“? – рече тя и ѝ го подаде.
– Да, журналът на Тръста за лечение на мусковисцидоза. Излиза два пъти годишно. Чували ли сте го?
– Да, чувала съм го. В медицинската сфера ли работите? – попита я блондинката.
Амбър сведе очи към пода и пак вдигна поглед към нея.
– Не. Малката ми сестра имаше мусковисцидоза. – Остави думите да увиснат в пространството помежду им.
– Съжалявам. Беше грубо от моя страна. Изобщо не ми влиза в работата – отвърна жената и отново стъпи на кростренажора.
Амбър поклати глава.
– Не, всичко е наред. Вие познавате ли някого с това заболяване?
Когато жената се обърна повторно към нея, в очите ѝ се четеше болка.
– Сестра ми. Изгубих я преди двайсет години.
– Много съжалявам. На колко години беше?
– Само на шестнайсет. Имахме две години разлика.
– Шарлийн беше едва на четиринайсет.
Амбър забави темпо и избърса очи с опакото на дланта си. Изискваха се доста добри актьорски умения, за да плачеш за несъществуваща сестра. Трите ѝ сестри от плът и кръв бяха живи и здрави, макар да не беше говорила с тях през последните две години.
Уредът на жената постепенно спря.
– Добре ли сте? – попита тя.
Амбър подсмръкна и сви рамене.
– Дори след всичкото това време не става по-лесно.
Блондинката я изгледа продължително, сякаш се мъчеше да вземе решение, след което протегна ръка.
– Аз съм Дафни Периш. Какво ще кажете да се махнем оттук и да си побъбрим на по чаша кафе?
– Сигурна ли сте? Не искам да прекъсвам тренировката ви.
Дафни кимна.
– Да, наистина бих се радвала да поговоря с вас.
Амбър я дари с нещо, което се надяваше да изглежда като признателна усмивка, и слезе от уреда.
– Звучи чудесно. – Пое ръката ѝ и рече: – Аз съм Амбър Патерсън. Приятно ми е да се запознаем.
 
*

По-късно вечерта Амбър лежеше във вана с мехурчета, отпиваше от чашата си с мерло и се взираше в снимката, поместена в списание „Антрепренюър“. Остави го с усмивка, затвори очи и облегна глава на ръба на ваната. Чувстваше се изключително доволна от успешния развой на деня. Беше се подготвила психически, че нещата ще се проточат, но Дафни я беше улеснила. След като бяха отметнали празните приказки и кафето, двете бяха стигнали до истинската причина, поради която Амбър бе привлякла интереса ѝ.
– Човек, който няма личен опит с мусковисцидозата, няма как да разбере – каза Дафни, а сините ѝ очи искряха разпалено. – Никога не съм възприемала Джули като бреме, но в гимназията приятелките ми вечно ме караха да я оставя, да не ѝ давам да ни придружава. Не разбираха, че нямаше как да знам кога ще влезе в болница и дали някога изобщо ще излезе оттам. Всеки момент, прекаран с нея, беше скъпоценен.
Амбър се наклони напред и положи усилие да изглежда заинтересована, докато пресмяташе стойността на диамантите на ушите на Дафни, на тенис гривната на китката ѝ и огромния диамант на пръста ѝ със съвършено оформен маникюр. Разхождаше поне сто хилядарки по тялото си трийсет и четвърти размер, а само хленчеше за тъжното си детство. Амбър потисна прозявката си и ѝ отправи скована усмивка.
– Знам. Някога и аз оставах у дома след училище, за да бъда със сестра ми и мама да може да ходи на работа. Беше на косъм да я уволнят, защото постоянно си вземаше отпуск, а последното, което можехме да си позволим, беше тя да изгуби здравната си застраховка. – Изпита удоволствие от лекотата, с която лъжата се откъсна от устните ѝ.
– О, колко ужасно – тръгна да каканиже Дафни. – Това е още една причина моята фондация да ми е толкова на сърце. Ние осигуряваме финансова помощ за семействата, които не могат да си позволят необходимите грижи. Тази мисия е голяма част от дейността на „Усмивката на Джули“, откакто се помня.
Амбър се престори на шокирана.
– „Усмивката на Джули“ е твоя фондация? За същата Джули ли става дума? Знам всичко за „Усмивката на Джули“, от години чета за нея. Направо съм удивена.
Дафни кимна.
– Основах я веднага след като завърших гимназия. Всъщност съпругът ми беше първият ми дарител. – Тя се усмихна, като че ли леко засрамена. – Така се запознахме.
– В момента не се ли подготвяте за голямо благотворително събитие?
– В интерес на истината, да. Остават няколко месеца дотогава, но все още има куп работа за вършене. Я ми кажи… о, няма значение.
– Не, довърши си мисълта – подкани Амбър.
– Ами, просто щях да попитам дали би желала да помогнеш. Би било хубаво на борда да има някой, който разбира…
– Ще се радвам да помогна по всякакъв начин – прекъсна я Амбър. – Не изкарвам много пари, но определено мога да отделя време. Това, което вършите, е изключително важно. Като се замисля колко допринасяте… – Тя прехапа устни и замига, за да прогони сълзите.
Дафни се усмихна.
– Прекрасно. – Извади визитка, на която бяха отпечатани релефно името и адресът ѝ. – Заповядай. Комитетът има събрание в къщата ми в четвъртък сутрин в десет. Можеш ли да присъстваш?
Амбър я беше дарила с широка усмивка, без да спира да си придава вид, че болестта е на първо място в ума ѝ.
– За нищо на света не бих го пропуснала.