page contents Книжен ъгъл:  Уди Алън отново е убийствено смешен в „Нулева гравитация“
Предоставено от Blogger.

 Уди Алън отново е убийствено смешен в „Нулева гравитация“

12.12.22

Сборникът съдържа истории на легендарния комик от последните 15 години  


След петнайсетгодишно отсъствие легендарният Уди Алън се завръща в прозата с нова колекция къси разкази. Сборникът „Нулева гравитация“ излиза у нас с логото на издателство „Кръг“ и категорично доказва, че режисьорът не е загубил и грам от оригиналността и словесното си майсторство. В „Нулева гравитация“ Уди Алън е в пълния си блясък – остроумен, интелектуален, заядлив, безкомпромисен и най-вече адски забавен. Книгата е в превод на Владимир Германов и с художествено оформление от Албена Лимони.

„Нулева гравитация“ съдържа деветнайсет разказа, някои от които са излизали в „Ню Йоркър“, други са написани специално за новата книга, но всички се появяват на български за първи път. Всеки от тях ни запознава с пълнокръвни герои, една част от които са типични за Уди Алън – актьори, агенти, херцози и неуспели писатели, но сред протагонистите (или антагонистите) се мъдрят и нечовешки видове – един кон, който се пробва в маслената живопис и става търсен художник; няколко непокорни кокошки и една крава, която е на „ти“ с Ларошфуко, Шуберт, Шуман и Шекспир.

Под хапливите забележки на американския комик попадат алчността и машинациите на брокерите на недвижими имоти; също и така наречената „будна култура“ (свободна от расови и всякакви други предразсъдъци); и разбира се, Холивуд, с неговия фалшив блясък и псевдойерархии. Сред крайно налудничавите разкази са „Парк авеню, висок етаж – продавам или се мятам“, „Лека пластична корекция никога не вреди“, „Парите могат да ти купят щастие – ама друг път“, „Когато орнаментът на предния ти капак е Ницше“ и други. А началото на „Омари в Манхатън“ е пример за тънкостите на доброто писане, които Алън съвършено владее: „Преди две седмици Ейб Московиц падна мъртъв от инфаркт и се прероди като омар“.

Накрая, за десерт, Уди Алън черпи верните си последователи с „Да отраснеш в Манхатън“ – типична история за творчеството му със смесица от романтичен копнеж и стъписване пред противоречията на „свят, специално създаден така, че той никога да не може да го проумее“.

Разказите в „Нулева гравитация“ са и истинско гурме за ценителите на езика и редките думи. Дават също така щедра доза културни препратки. Авторката на предговора Дафни Мъркин коментира: „Сборникът циментира репутацията на Алън на интелектуален шегаджия, придатък на злочестия, кротък персонаж от филмите му, но с почти недоловимо изместване от самообезличаващата се стеснителност към фигура с малко (само малко) повече авторитет, способна да коментира нелепостите на околния свят“.

„Нулева гравитация“ е петият сборник с разкази на комика след „Квит сме“ (1971), „Без перушина“ (1975), „Странични ефекти“ (1980) и „Пълна анархия“ (2007). Издателство „Кръг“ в момента е официален издател на Уди Алън в България, под чието лого миналата година излезе неговата първа и единствена автобиография „Само да вметна“.