page contents Книжен ъгъл:  „Последното послание“ - начало на нова зловеща поредица от Никола Бьогле
Предоставено от Blogger.

 „Последното послание“ - начало на нова зловеща поредица от Никола Бьогле

10.1.23


Героинята му инспектор Грейс Кембъл е самотна и мистериозна жена, чието минало крие тежки тайни


След разтърсващата трилогия „Пациент 488“, „Заговорът“ и „Дяволският остров“ Никола Бьогле предлага на българската публика нов трилър, базиран на реални събития и научни изследвания. Романът „Последното послание“ (Ентусиаст, превод Иван Баталов), повежда читателите на ужасяващо пътешествие, което ще ги накара да си зададат много важни въпроси.
В „Последното послание“ Никола Бьогле представя героинята от новата си поредица – инспектор Грейс Кембъл – самотна и мистериозна жена, чието минало крие тежки тайни. На пръв поглед историята в романа изглежда банална, но съвсем скоро започват да излизат наяве шокиращи открития за бъдещето на човечеството.
След като се проваля в работата си по предишен случай, инспектор Кембъл получава шанс да се реабилитира и да заеме отново старата си длъжност. Новата задача, с която се захваща, я води на остров Йона в Западна Шотландия. А там зад черните скали и кафявите треви се извисява тайнствен манастир, в който един от обитателите е намерен мъртъв.
Антон Юсик е убит по особено жесток и необичаен начин – чрез екстракция на мозъка. Инспектор Кембъл незабавно се заема с разследването, тъй като кариерата ѝ е заложена на карта. В проливен дъжд тя нахлува в манастира и се сблъсква с трескавите погледи на петимата монаси, които служат в него. Единственото, което знаят за жертвата, е името ѝ и това, че мъжът обитава стая, чиито стени са покрити с непонятни научни уравнения и формули.
Какво е търсил Антон? Защо са го ликвидирали с такава жестокост? Инспектор Кембъл не подозира, че всъщност са ѝ поверили разрешаването на една от най-изумителните загадки, пред които някога се е изправяло човечеството.
„Интересуват ме идеите и явленията, които ни оформят, деформират и травматизират, без дори да подозираме за тяхното съществуване“, споделя Никола Бьогле. „Вдъхновението ми за „Последното послание“ дойде от наблюдението, че през последните двайсет години човешкият интелект е в упадък. Но защо сега? Случайност ли е? Дали е в следствие на определени избори, които сме направили? Или по-лошо – програмирано ли е от някого? Отговорът е още по-немислим, тъй като интелигентността е в основата на оцеляването ни като вид.“
„Абсолютно диаболична история“, споделят от Le Parisien dimanche. „Никола Бьогле е новият феномен във френския криминален роман.“