page contents Книжен ъгъл: Музеи, оставени за десерт
Предоставено от Blogger.

Музеи, оставени за десерт

1.4.23

Зорница Христова, Точица


Имаме удоволствието да ви представим „ОЩЕ един ден в музея“ - втора част на нашия детски пътеводител в света на предметите и техните истории. Автори отново сме ние - Тодор Петев, Зорница Христова и Сияна Захариева.

Когато създавахме първата книга, не очаквахме тиражът да свърши за по-малко от година. Не очаквахме книгата да получи наградата „Златен лъв“ за най-добър издателски проект. Не очаквахме, че включените в нея музеи ще приемат с радост да ни бъдат партньори. Не очаквахме на премиерата да дойдат ТОЛКОВА МНОГО ОТ ВАС. Не очаквахме, но ни беше много приятно. 
 
А и ние много се забавлявахме - и с детските рисунки по описанието на „водния кон“ от Рибния буквар, и с донесените от музейните работници предмети (имаше истинска челюст от пещерна мечка!!!), и с търсенето на съкровище из двора на Ботаничеката градина. И този път се гответе за нещо такова! 

Втората част на книгата включва онези музеи, които нарочно оставихме за десерт. Например етажът с буболечките в Природонаучния музей. Не искам да ви казвам какви комари има там! И какви пеперуди. Аз най-много се забавлявах със смешните им имена. Как може да кръстят красива пеперуда „плюнкотворка“! 
 
Също толкова смешни ми бяха лъвовете от една икона в криптата на „Александър Невски“. Хохохо, и те са рисувани по описание! Идеята да включим криптата беше на Тодор, но аз си припомних работата по „Ваканция в Средните векове“ и как средновековните хора нямали друг начин да пътешестват освен през житията и библейските сцени в икони и стенописи. Затова си представихме как героят ни иска да ходи до Божи гроб, а конят му предлага да попътешестват из иконите (не е глупав, а).

И още. Праисторическите животинчета в Националния археологически музей. Етнографската колекция на НИМ. Африканските маски в „Квадрат 500“. Картините на Златю Бояджиев. И така нататък. Всяка глава започва с комични ситуации между възрастните герои на книгата - господин и госпожа Глу - и завършва със занимания, които ти позволяват да продължиш пътешествието и наистина да се „запалиш“ по науката. 
 
Снимки: Иван Шишиев