page contents Книжен ъгъл: „Молитва за Украйна“ написа Теодора Димова
Предоставено от Blogger.

„Молитва за Украйна“ написа Теодора Димова

2.5.23

Цяла година живеем с тревогата от войната на Русия срещу Украйна. Цяла година войната е основната тема в света. Сърца­та ни са свити от болка, засегнати сме косвено, но украинският народ понася цялото страдание на войната. Нашите поколения израснаха в мир, знаехме за войната само от книгите и филми­те. Не можехме да допуснем, че е възможно в Европа да има война.

Героизмът на украинския народ предизвиква възхищение, но много по-силна е болката от сполетялото го страдание. Състраданието е подтикът да напиша текстовете, събрани в тази книга.

Ако трябва да повторя думите на д-р Мартин Лутър  Кинг, имам една мечта, моята мечта е един ден писателите да пишат така и да имат такова влияние в обществото, че да не позволяват на никого повече да започва война.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите „Емине“, „Майките“, „Адриана“, „Марма, Мариам“, „Влакът за Емаус“ и повестта „Първият рожден ден“.

През 2007 г. „Майките“ спечели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика. „Адриана“ е преведена във Франция и Чехия, по романа е направен филмът „Аз съм ти“. През 2010 г. „Марма, Мариам“ спечели Националната награда „Хр. Г. Данов“ за българска художествена литература.

През 2019 г. Теодора Димова стана носител на наградата „Хр. Г. Данов“ за цялостен принос в българската книжнина. През същата година излезе романът ѝ „Поразените“, който по-късно се превърна в Роман на годината на НДФ „13 века България“, спечели наградата за проза „Перото“ и „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга. През 2022 г. „Поразените“ получи новоучредената френска литературна награда „Фрагонар“.