page contents Книжен ъгъл: Към „Лондон“ и „Париж“ с епичните романи на Едуард Ръдърфърд
Предоставено от Blogger.

Към „Лондон“ и „Париж“ с епичните романи на Едуард Ръдърфърд

9.5.23


Богатата и вълнуваща история на едни от най-прочутите градове в света е представена в пълния ѝ блясък и величие


Издателство „Еднорог“ представя знаменитата трилогия на британския писател с „Лондон“ (превод Боряна Джанабетска), „Париж“ (превод Мариана Димитрова), „Ню Йорк“ (предстои).

Историята на Лондон е наистина невероятна, едва ли има друг град, който може да му съперничи в това отношение. Ето че тази история е разказана по повече от впечатляващ начин от Едуард Ръдърфърд. В своя бестселър „Лондон“ той ни повежда на величествено пътешествие, което обхваща над две хиляди години – от нашествията на римляните и норманите, през Ренесанса и викторианската епоха чак до промените в края на 20 век. Представяйки ни живота и предизвикателствата, с които се сблъскват колоритните герои в романа, популярният писател съживява богатото на толкова разнородни събития минало на града край Темза.

Героите са наистина много и невероятно разнолики, и са потомци на няколко фамилии. Те се женят, променят имената си, натрупват богатства, тънат в бедност, проявяват се като герои или вършат злодеяния, влюбват се и се разлюбват, участват в дуели, прекланят се пред Бога, проповядват, съветват крале, строят катедрали, пишат поезия и правят още много неща, които се превръщат в част от английската история.

Покрай разказа за поколенията от тези фамилии присъстваме на емблематични за английската история събития и срещаме велики личности. Проследяваме нахлуването на легионите на Юлий Цезар през 54 година преди Христа; натиска върху англосаксонците да приемат християнството векове по-късно; възхода на рицарството и началото на кръстоносните походи; първите приложения на алхимията и създаването на големите акционерни компании; бунта на Уот Тайлър, прераснал в селско въстание; построяването на Тауър, сградата на театър „Глоуб“ и катедралата „Свети Павел“, както и началото на индустриалната революция.
Лондон не е подминат от няколко големи трагедии. Сред тях са чумната епидемия, чиято жертва стават 20% от населението на града, големият лондонски пожар през 17 век, както и бомбардировките на нацистите по време на Втората световна война. Знаем, че Лондон все пак ще оцелее и ще просперира, но Ръдърфърд описва невероятно достоверно всички драматични моменти, които ги съпътстват. Ставаме още свидетели на владичеството на Хенри VIII, на решението на Джефри Чосър да напише „Кентърбърийски разкази“, на пристигането на индианската принцеса Покахонтас, както и на скандала, предизвикан от гневните суфражетки. Срещаме по страниците още Кристофър Марлоу, Уилям Шекспир и много представители на династията на Тюдорите. Поради огромния обем на книгата, тя излиза у нас в два тома, като първият приключва преди възкачването на първите Тюдори на престола.

Въпреки пъстрата палитра от важни и второстепенни герои, основният герой в този епичен роман е самият Лондон. С всяка следваща глава и съответно поколение, градът се развива, расте, съзрява, страда и буквално се разгръща пред очите ни, благодарение на щателните проучвания на Едуард Ръдърфърд. Той ни повежда из всички емблематични места и сгради, които туристите намират за толкова привлекателни днес, и ни прави по поразителен начин свидетели на естествения развой на културни промени, еволюции и революции. Пред очите ни Лондон се превръща от примитивно селище в модерен град, чието величие е неоспоримо в продължение на векове.

Пътешествие през славната история на Града на любовта и светлината

Град на любовта. Град на мечтите. Град на светлината. Град на светци и грешници, на бележити учени и творци. Толкова много са определенията за Париж, не просто столица на Франция, а нерядко и пулсиращото сърце на света. В своя бестселър „Париж“ признатият майстор на историческия роман Едуард Ръдърфърд ни представя негов ослепителен портрет през вековете, чрез разказ за многото поколения на няколко рода, чиито съдби по удивителен начин се преплитат с историята на Париж.  

Пренасяйки ни напред и назад във времето, от Средновековието до студентските вълнения от 1968, епичната история смесва триумфи и трагедии, влюбвания, загуби и предателства, бурни страсти и дълбоко скрити тайни. Припомняме си известни събития и срещаме легендарни личности, но най-вече вдъхваме атмосферата на този величествен град, като го кръстосваме от Монмартър до Айфеловата кула и скитаме по безкрайните му булеварди.

Ръдърфърд изгражда богата галерия от впечатляващи образи. Благородническата фамилия Дьо Син служи на краля и страната в продължение на няколко столетия, докато техните вечни врагове Льо Сур вярват във Френската революция и Парижката комуна. Напълно различни са двамата братя Гаскон, израсли в опасните бедни квартали зад Монмартър. Докато по-големият, Тома, постига успех с работата си по изграждането на Статуята на свободата и Айфеловата кула, по-малкият, Люк, се подвизава в подземния свят около Пигал и Мулен Руж.

Семейство Бланшар, разорено по време на управлението на Луи XV, постига истински възход в епохата на Наполеон и помага за утвърждаването на Париж като център на изкуството, литературата и архитектурата. Американците Хадли – бащата художник, синът-приятел на Хемингуей – последователно се влюбват в Париж, докато еврейското семейство Жакоб, търговци на произведения на изкуството, преследвани през Средновековието, се опитва да оцелее векове по-късно.

Този разказ изобилства със сюжетни линии: от построяването на Нотр Дам и края на могъщите тамплиери до прогонването на евреите; от времената на героичната Жана д'Арк до лукавия кардинал Ришельо и кървавия конфликт между католици и хугеноти; от бляскавия двор на Версай до ужасите по време на Френската революция; от разцвета на импресионистите до срамната афера Драйфус. Поради огромния обем на книгата, тя излиза у нас в два тома, като първият приключва именно със страстите, пламнали около аферата Драйфус.

Романът е резултат от щателните проучвания на Едуард Ръдърфърд, който описва в детайли историята на Париж, всички сътресения и нововъведения, израстването и разширяването на града. Разхождаме се по улиците и прочутите булеварди, попадаме в дворците и катедралите, докосваме се до забележителности и до векове културно наследство. Не може да си представим величието на Париж, представено по по-впечатляващ и очарователен начин. Ако още не сте се влюбили в него, след тази книга задължително ще обикнете този омагьосващ град, както и жителите му, отстояващи френски идеали за свобода, равенство и братство.

Франсис Едуард Уинтъл, известен със своя творчески псевдоним Едуард Ръдърфърд, е роден в Солсбъри през 1948 г. Той получава образованието си в университетите в Кеймбридж и Станфорд, Калифорния, работи в областта на политическите науки, книгоиздаването и търговията с книги. През 1983 г. се завръща в родния си дом в Солсбъри. Тук той написва първия си роман „Сарум“, посветен на хилядолетната история на този град. Книгата се превръща в бестселър и се задържа 23 седмици в списъка на бестселърите на New York Times.
Следващите романи на Ръдърфърд повтарят този успех. Книгите му са преведени на двадесет езика. Писателят е живял в Лондон, Ню Йорк, Ню Хампшър и Ирландия. Понастоящем той дели времето си между Америка и Европа.
Едуард Ръдърфърд е пожизнен член на „Приятелите на катедралата в Солсбъри“, „Орденът на Солсбъри“ и „Приятелите на Чотън Хаус“ – организация, посветена на изучаване творчеството на известни писателки, основана в родното село на Джейн Остин. Той е и патрон на Националния театър на Ирландия в Дъблин. През 2005 г. управата на Солсбъри отбеляза неговите безспорни заслуги към града, като преименува една от основните му улици на негово име.