page contents Книжен ъгъл: С Фредерико Педрейра ще научим „Урокът на лунатика“
Предоставено от Blogger.

С Фредерико Педрейра ще научим „Урокът на лунатика“

13.6.23

Носителят на Европейската награда за литература за 2021 г. пристига специално за премиерата на българското издание

„Урокът на лунатика“ (Колибри, превод Илияна Чалъкова) е творба от жанра автофикция, в която с майсторски усет за преплитането между художествената измислица и личните спомени Фредерико Педрейра се завръща към годините на ранното си детство и на обучението си във Великобритания.

От първо лице единствено число, от името на „лунатика“, както сам се нарича, Педрейра странства из стаите на „зелената къща“ на любимите си, ала необратимо остаряващи баба и дядо, по плажовете от незабравимите летни ваканции за ръка със свидни лели, на презокеански пътешествия с непрестанно очакваната майка стюардеса и на семейни почивки с угрижения баща, из коридорите на познанието в Роял Холоуей в Лондон и из салоните за тържествените семейни чествания. Всички тези места не са ограничени в своите физически измерения, те са и самите хора, и просто мирис, и само вкус, те са чувства и усещания, и до едно са места на паметта.

Книгата е написана на завладяващ метафоричен език, с извънредно богата лексика, и ще достави удоволствие както на „редовия“ читател, така и на изкушения любител на литературата.

Изтъкнатият португалски писател, преводач и публицист Фредерико Педрейра (р. 1983 г.) завършва висшето си образование в сферата на хуманитаристиката в Португалия и Великобритания и защитава докторска дисертация по теория на литературата в Лисабонския университет. Автор е на десетина книги и е носител на португалските литературни награди „Вашко Граса Моура“ и „Еса де Кейрош“. През 2021 г. излиза романът му „Урокът на лунатика“, с който печели Наградата за литература на Европейския съюз. Срещата с писателя е на 16 юни, петък, в 18:30 ч. в Casa Libri (ул. „Цар Асен“ 64).