page contents Книжен ъгъл: „Шах и мат“ от Али Хейзълууд - любов и съперничество над шахматната дъска
Предоставено от Blogger.

„Шах и мат“ от Али Хейзълууд - любов и съперничество над шахматната дъска

21.11.23



От един от най-ярките гласове в съвременната романтична литература идва нов роман, който изправя един срещу друг двама талантливи шахматисти, за да преобърнат представите ви за играта. Пристрастяваща, омагьосваща, неустоимо забавна и очарователно романтична – „Шах и мат“ от Али Хейзълууд ще развълнува сърцето на всеки читател и ще го накара да се влюби в шаха.

С „Шах и мат“ (Софтпрес, превод Яна Парашикова) Али Хейзълууд прави своя дебютен ход в тийн литературата, без да загърбва постигнатото и наученото от романите ѝ за възрастни, а дори напротив – създава романтична история, която да спечели сърцата и на двете групи читатели. Книгата носи характерния почерк на авторката и в типичния за нея духовит стил говори за силата на приятелството и подкрепата на семейството, за порастването и отговорностите, за красотата на влюбването и успехите, които носят най-голяма радост. В същото време „Шах и мат“ навлиза дълбоко в света на една от най-древните игри и фокусира вниманието върху мястото и ролята на жените в състезателния шах, деликатно коментира проблеми, свързани с дискриминацията и снизхождението, на които са подложени някои шахматисти, вкарва ни зад кулисите на най-големите шахматни турнири и пресъздава отлично напрежението и адреналина от надпреварата между двама силни играчи. С образите на Малори и Нолан Али Хейзълууд продължава своята мисия – да създава герои за пример, които да вдъхновяват младите хора да учат и да успяват, като използват ума си.

Малори Грийнлийф не е сядала пред шахматната дъска от две години – точно тогава в семейството ѝ настъпва криза, която я поставя в непозната позиция. А преди не е имало ден без да държи фигурите в ръцете си и да упражнява поредица от успешни ходове. На осемнадесет Малори е обърнала гръб на шаха и се е фокусирала върху таланта си да жонглира с многото задачи и отговорности от ежедневието, като например да се грижи за болната си майка, да осигурява всичко необходимо на двете си по-малки сестри и да работи в автосервиз, за да е сигурна, че сметките са платени. Когато най-добрата ѝ приятелка я убеждава да участва в шахматен турнир с довода, че може да изкара допълнителни пари, Малори приема. Никой не очаква, че „новак“ като нея ще стигне до финала и ще победи най-успешния шахматист на десетилетието и най-лошия губещ в историята на шахмата – Нолан Сойер, по-известен като Цареубиеца.

Успехът ѝ привлича вниманието на най-различни представители на професионалния шах и скоро Малори получава предложение за участие в стипендиантска програма в малък клуб. Разумът ѝ подсказва да приеме заради парите, а сърцето – то винаги е копняло за черно-белите фигури, така че решението е ясно, но с уговорката, че трябва да остане в тайна от семейството ѝ. Изкачвайки се все по-нагоре в ранглистата, Малори среща снизхождението и удивлението на своите противници. Среща и онзи проницателен поглед на Нолан, който тя не може да разгадае. Оказва се, че извън шахматната дъска Малори и Нолан играят своята най-важна партия и когато царят и царицата се изправят един срещу друг, резултатът е шах и мат.

Али Хейзълууд е авторка на бестселъра на New York Times „Хипотеза за любов“, както и на научни статии за човешкия мозък, в които няма любовни сцени и краят невинаги е щастлив. Родена е в Италия, но е живяла в Германия и Япония, преди да се премести в САЩ, за да завърши докторантура по невронауки. Когато не е на работа, Али тича за здраве, хапва миникексчета на клечка или гледа научнофантастични филми с два на брой четирикраки мъркащи господари (и не толкова мъркащия си съпруг).