page contents Книжен ъгъл: Сет Годин: Дайте тази книга на някой друг!
Предоставено от Blogger.

Сет Годин: Дайте тази книга на някой друг!

23.4.10

Какво обединява Айнщайн, Коко Шанел, Леонардо да Винчи, Джейн Остин, Петър Дънов, Агата Кристи, българската шахматиска Антоанета Стоянова и бебето Алина? Това е Facebook групата „Хората, които променят живота ни!”, вдъхновена от книгата на Сет Годин – „Племена”. Групата е сформирана на 11 март. До 16 април са събрани 66 снимки. Общо присъединили се към групата: 1169.
За една голяма част от хората, присъединили се към групата, най-значимите личности се намират в непосредствена близост до тях – това са семейството и приятелите. Независимо дали това ще е мъжът с главно М, любящите родители или малкото дете.
Сет Годин е създателят на най-популярния блог за маркетинг в света. Основател е на уебсайта Squidoo, развиващ се с феноменална скорост. Автор на десет книги, които са се превърнали в световни бестселъри и са преобърнали начина, по който хората гледат на маркетинга. Между тях е издадената на български език „Лилавата крава“.
Сет Годин моли читателите си да му изпратят снимки на хора, които имат важно значение за тях и движат света напред. Резултатът от тази молба е колаж от снимки, публикуван от вътрешната страна на кориците на последните му две книги. ИК Кръгозор повтаря неговата инициатива и в България. Българското издание е с колаж от снимки, изпратено от членове на групата.
„След последната страница всеки от нас открива, че може да бъде и лидер. Достатъчни са вяра, любопитство, новаторство и поглед в бъдещето. Едно е сигурно – след като прочетете тази книга, трудно може да останете извън племето на Сет Годин”, обяснява и Весела Венчева, преводач на българското издание.
Предлагаме интервю със Сет Годин от неговия сайт Squidoo и кратък откъс от книгата “Племена”.

Сет Годин: “Бъди еретик!”

- Какво представлява племето за вас?
- Племето е като група хора, свързани един с друг, свързани с лидер и с идея, която вдъхновява техните страсти. Човешките същества имат нужда да принадлежат някъде, „да бъдат част от племе, за да допринесат - и да получат нещо – към/и от група хора, споделящи един тип мислене. Ние сме привлечени от лидерите и от идеите им и не можем да устоим на изкушението да принадлежим и на тръпката от новото”.
- Защо молбата ви към читателите на „Племена” е: „Дайте тази книга на някой друг”?

- Моята мантра е, че днес всеки може да основе или да се присъедини към някое племе и да го поведе. Има безброй средства, чрез които може да поведете племето си – от Facebook през Twitter до Craigslist. Помолете приятел да прочете „Племена”. Накарайте го да направи своя избор за лидерството. Ние всички се нуждаем от него. Нуждаем се от вас. Разпространете идеята. Всичко зависи от вас. Благодаря.
- Вие сте експерт в сферата на маркетинга, бихте ли споделили с нас как да сбъднем своите маркетигови мечти?
- Маркетингът е свързан с всеки един от нас. „Давай, ти не се нуждаеш от мен. Погледни в себе си. Тайната към всичките ти маркетинг мечти се е свила вътре в теб като малко дете, заспало дете; чака те да го събудиш, да се докоснеш до него, да го научиш и да го поведеш към пълноценен и смислен живот.
- Squidoo е едно от вашите многобройни племена. Разкажете ни как се появи идеята за този сайт?
- Squidoo се роди, защото исках да помогна на хората да си създадат навици да дават пари за благотворителност. Малко по малко, без да ги натоварва. В същото време искахме да решим и друг проблем – световната мрежа вече е станала прекалено безлична, задръстена с глупости. Ако дадете на хората платформа, където да изразяват чувствата и страстите си, те ще започнат да я използват и ще я развият до мащаби, каквито не сте и подозирали. В крайна сметка се получават огромни суми за благотворителност, много пари от нашите дарители и едно все по-разрастващо се племе.
- Да поговорим малко за Интернет трафика. Създаването на племе помага ли за това?
Не, но трафикът е добър начин за създаване на племе! Идеята на това колкото се може повече хора да влизат в сайта ви не е да накарате един процент от тези хора да купуват продукта ви. Трябва да се стремите да превърнете деветдесет процента от тях в свои последователи, в хора, които ще се върнат и ще доведат и други със себе си.
- Една от идеите в „Племена” е „бъди еретик”. Кажете нещо повече? Как това да си еретик може да помогне на хората и на компаниите?
- В почти всяка област и компания винаги има един човек, който идва и казва: „Ето така трябва да се правят нещата, следвай тези правила, не прави онова!” Алтернативата е да правиш нещата със страст, да бъдеш истински отдаден и да имаш лично отношение. Когато застанеш зад нещо с вяра, ще намериш последователи и хора, готови да работят с теб. Със сигурност ще имаш полза и дори ще спечелиш и пари.
- Какво е най-важното нещо, което искате хората да научат от „Племена”?
- Че могат да водят. Че трябва да водят. Че ако държите на нещо, не трябва да стоите със скръстени ръце, че трябва да действате, точно сега, веднага. И не е задължително да имате пари или връзки с важни хора. Почти винаги нещата стават по този начин и могат да се случат и за вас.

Из “Племена”:


В търсене на движението

Някои племена са в застой. Те приемат статуквото и отхвърлят всеки свой член, осмелил се да постави под въпрос авторитетите и установения ред. Големи благотворителни организации, малки клубове, корпорации в криза – всички те са племена в застой. Не мисля, че тези племена са особено интересни. Те нямат толкова голяма стойност и са общо взето скучни. Всяко от тези племена обаче се е притаило в очакване на движението. Всяко от тях е просто група хора, които чакат да бъдат заредени с енергия и преобразени.
Движението е нещо вълнуващо. Това е резултатът от работата на много свързани помежду си хора, които заедно търсят нещо по-добро. Новите интернет инструменти са изключително богати на функции и улесняват повече от всякога движението и карането на нещата да се случват. Единственото, което липсва, е лидерство.

 

Племената вече не са толкова аморфни

Да координираш и водиш племе преди интернет, беше трудно. Беше трудно да накараш хората да говорят, беше трудно да ги координираш, беше трудно племето да се разраства бързо. В днешни дни комуникацията в реално време прави всичко по-стегнато. В днешния свят Барак Обама може да събере 50 милиона долара за двадесет и осем дни. В структурирания свят на племената от нашето десетилетие Twitter, блоговете, онлайн видеото и безбройните други технологии правят приобщаването към племе коренно различно преживяване.
Новите технологии до една са създадени, за да свързват племена и да дават гласност на работата им. Забележете: в цялата книга използвам примери, свързани с интернет и някои от удивителните нови инструменти, които се появяват, за да помогнат на племената да бъдат по-ефективни. Но интернет е само средство, лесен начин да се приведат в действие определени тактики. Истинската сила на племената няма нищо общо с интернет – тя се крие в хората. Нямате нужда от клавиатура, за да бъдете лидери… нуждаете се само от желанието да карате нещата да се случват.
Но дори да нямате такова желание, не се паникьосвайте. Понякога е добре да не бъдете лидери; понякога е по-добре да оставите някой друг да говори и да ви посочи пътя. Силата на днешната ера е в това, че ако искате (нуждаете се или трябва) да бъдете лидери, тогава можете да станете лидери. По-лесно е от всякога, а и ние се нуждаем от вас. Но ако моментът не е назрял или каузата не е истинската, тогава задръжте. Истинското лидерство винаги ще бъде нещо повече от егоистичното усилие на някого, който прави нещата само защото може.