page contents Книжен ъгъл: "Книжен Ъгъл" - Австрия: Диалог с изненади между два центъра на културата
Предоставено от Blogger.

"Книжен Ъгъл" - Австрия: Диалог с изненади между два центъра на културата

7.7.10

Мая Чанкова

Отдавна подозирахме, че „Книжен Ъгъл” е център на културата на квартал Подуене, може би на община „Оборище”, едва ли не на София. От вчера се прокрадва съмнение, дали не е и на Европа?
Ето защо:
По телефона се обади любезна жена, която се оказа наша ревностна клиентка от години. Представи се и сподели, че щом се върне в София за лятната ваканция, винаги ни посещава да си набави интересни нови заглавия на български език. Предпочитала да идва при нас, защото винаги сме били отзивчиви и сме разбирали за какво става дума. Следва интересен диалог с изненади между хора в две европейски страни:
- Искам да си поръчам няколко книги, които открих в интернет. Кога можете да ми ги осигурите, защото мои близки ще пътуват за Австрия и могат да ми ги донесат?
-  Мисля, че до два дни ще успеем да вземем едното от заглавията.
- За колко време издателите ви доставят поръчките?
- Ами, там е работата, че не ни ги доставят. Ние ходим сами да ги търсим. Затова и не сме сигурни, че ще намерим всичко, което Ви трябва. Едно от издателствата не присъства на книжната борса и не е ясно дали ще го намерим...
- ???! А изобщо как е организирана книжарската гилдия в България? Как се осъществява книгоразпространението?
- Хм, да си призная, никак. Борим се поединично. Повечето издатели смятат, че всичките им книги са толкова търсени и велики, че няма нужда да се разкарват по някакви книжарници. Просто са сложили по един служител на книжната борса и чакат да им дойдем на крака, да им връчим парите и да се махаме. Получава се нещо като пазаруване на зеленчуковия пазар...
- Ние сме доста разглезени май.
- Вие?
- Ами, аз всъщност също имам книжарница, тук, в Австрия.
- О, така ли? Изненадахте ни. А при вас как е?
- Тук всички издателства се грижат да ни доставят новите книги със собствен транспорт до книжарниците. Освен това поръчваме нужните заглавия и те ни ги носят. В България няма ли сдружение или нещо подобно, в което да обсъждате и решавате заедно проблемите?
- Не, защото повечето от големите „играчи” не могат да се понасят, камо ли да вземат заедно решения...
- Тук в Австрия имаме сдружение на книгоразпространителите и представителство в Търговската камара, които преговарят и се грижат за общите ни интереси.
- В нашата Търговска камара сигурно дори не знаят, че в България има книжарници. Но все пак се справяме някак си... Ще направим всичко възможно да ви доставим книгите! Поздрави на Австрия от „Книжен Ъгъл”!

Поради липса на време, не можахме да обменим мисли и за отношението на държавата към книгите и книгоиздаването като културен фактор – например размера на ДДС върху книгите или националните програми за популяризиране и подпомагане на литературата и четенето. Надяваме се да имаме още такива „междукултурни” разговори и да си изясним - къде сме ние и къде са другите?